De jonge Vlaming is behoorlijk jaloers

Vlaming getest op jaloezie binnen de relatie:56% wil vaak of altijd weten waar vriend(in) is

Een online jaloezietest, die meer dan 80.000 keer werd ingevuld, wijst uit dat de gemiddelde Vlaming erg jaloers is op zijn of haar vriend(in). Dat hoeft gelukkig niet altijd een probleem te zijn: de test maakt een onderscheid tussen normale en ongezonde jaloezie. Helaas scoren veel Vlamingen ook hoog op de ongezonde vormen van jaloezie. “Verontrustend nieuws” volgens de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn, de bedenkers van de jaloezietest. 

De Vlaming is behoorlijk jaloers wanneer zijn of haar vriend(in) over persoonlijke dingen spreekt, flirt, of vaak afspreekt met een ander. Af en toe jaloers zijn is normaal, het is een teken dat je de ander niet kwijt wilt. Maar jaloezie kan al eens de foute kant opgaan. Bijvoorbeeld wanneer iemand, zonder dat daar een aanleiding voor is, voortdurend bang is om bedrogen of verlaten te worden. Of wanneer iemand angstvallig probeert te voorkomen dat zijn/haar vriend(in) met andere potentiële partners contact legt. De stap naar geweld gebruiken, is dan niet zo groot meer.


37% van de Vlamingen vertoont soms problematisch jaloers gedrag

Ongezonde vormen van jaloezie zijn de Vlaming niet vreemd. Een analyse van de antwoorden van de 80.726 respondenten leert ons dat:

· 44% het soms moeilijk heeft als zijn/haar vriend(in) iets zonder hem/haar doet;

· 56% vaak of altijd wil weten waar zijn/haar vriend(in) is;

· 32% soms of vaak niet wil dat zijn/haar vriend(in) omgaat met mensen van het geslacht waar hij/zij op valt;

· 63% graag aan iedereen laat merken dat zijn/haar vriend(in) van hem/haar alleen is.

Opvallend: jonge mensen (-35) zijn een pak jaloerser dan mensen met meer levenservaring (35-50 en 50+). Jaloezie neemt dus af met de leeftijd. Vrouwen zijn iets jaloerser dan mannen. 

Campagne #jaloersepoes

De jaloezietest maakt deel uit van de campagne #jaloersepoes, die jongvolwassenen doet nadenken over wat jaloezie doet met hun relatie. De organisaties geven tips voor wie jaloers is: het zelfvertrouwen opkrikken, erover praten, goede afspraken maken met de partner en niet overdrijven. Wie een jaloerse partner heeft, krijgt de raad om zich niet schuldig te voelen, jaloezie niet angstvallig te voorkomen en niet eindeloos elke ondervraging te beantwoorden.

 De campagnespot bekijken en testen hoe jaloers je zelf bent, kan op www.horenzienenpraten.be