GVA: Maximumfactuur in secundair onderwijs succes in Antwerpen

Het Antwerpse provinciaal onderwijs heeft de maximumfactuur in het secundair onderwijs al ingevoerd en de eerste resultaten zijn (voorzichtig) positief. Dat zegt provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert.

“We moeten met twee woorden spreken omdat het schooljaar nog loopt, maar we merken een daling van het aantal onbetaalde facturen. En zo moeten we minder tijd steken in het najagen van facturen en kunnen we de mensen inzetten voor hun kerntaak: onderwijs geven”, aldus Verhaert.

Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zwengelde maandag het debat over de uitbreiding van de maximumfactuur in het secundair onderwijs opnieuw aan. Het pleidooi kreeg bijval van het Gemeenschapsonderwijs (GO!), het Netwerk tegen Armoede, de Gezinsbond, Welzijnszorg en Test-Aankoop.

Crevits terughoudend

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) houdt de boot nog wat af. Zij noemt de invoering “complexer” dan de maximumfactuur in het basisonderwijs en wil eerst via het instrument van de studiekostenmonitor zicht krijgen op de precieze studiekosten.

Het provinciaal onderwijs in Antwerpen heeft intussen al wat ervaring met de maximumfactuur. Daar is volgens gedeputeerde Inga Verhaert na uitgebreid studiewerk vorig schooljaar begonnen met een proefproject in één school (Provinciaal Instituut Sint-Godelieve). Sinds dit schooljaar is het project uitgebreid naar alle Antwerpse provinciale scholen. Er wordt gewerkt met een maximumfactuur van 250 euro in de eerste graad en dan met variabele plafondbedragen in de tweede en derde graad, afhankelijk van de gevolgde opleiding.

Er is alvast een daling van het aantal onbetaalde facturen. In dezelfde periode vorig jaar waren er 2.000 na een eerste aanmaning, nu gaat het om 1.400. (blg)