In de krant: PTS start opleiding elektrische wagens

Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid,
Vr. 25 Aug. 2017, Pagina 21

Op 1 september start de provinciale school PTS Boom met een opleiding ‘Hybride en elektrische voertuigen’. Nissan Beerens bezorgt de school een nieuwe Nissan Leaf als didactisch materiaal.

Officieel gaat het om een 7de jaar toegepaste autotechnieken. De auto-industrie vraagt steeds meer goed opgeleide werkkrachten die op de hoogte zijn van de nieuwste alternatieve en duurzame systemen zoals elektrische voertuigen en hybridevoertuigen.
“PTS Boom wil daarop inspelen met een zevende arbeidsmarktgericht jaar. De leerlingen krijgen theorie, maar zullen ook veel stage lopen in gerenommeerde autobedrijven”, legt gedeputeerde van Onderwijs Inga Verhaert (sp.a) uit.
PTS Boom is in de ruime regio de tweede school, na TSM Mechelen, die een dergelijke opleiding geeft. “Wij gaan ons niet houden aan het leerplan, maar het stevig uitbreiden. In het leerplan gaat het om een theoretische basis. Wij gaan de helft van de tijd onze leerlingen stage laten lopen. Hiermee willen we vooruitlopen op het huidige leerplan en vooral tegemoetkomen aan de vraag van de auto-industrie”, verduidelijkt PTS-directeur Arnold Callay.

Nu al vijftig wagens per jaar

Sales manager Gert Ielegems (Beerens) beaamt: “We zien hier duidelijk dat gewone techniekers niet echt in staat zijn om aan hybride of elektrische wagens te werken. Het aantal verkochte wagens stijgt elk jaar. Zo’n drie jaar geleden ging het om drie à vier elektrische wagens, nu zijn er dat al een vijftigtal op jaarbasis.”

De nieuwe opleiding ‘Hybride en elektrische voertuigen’ heeft uiteraard hoogtechnologisch en aangepast didactisch materiaal nodig. Dankzij Nissan Beerens komt er nu een splinternieuwe
elektrische Nissan Leaf bij, naast twee testexemplaren die al op de school aanwezig zijn.
Met de gemeente Boom is er ook al een afspraak gemaakt om hun CNG-wagens te lenen ( de gemeente heeft haar voertuigenpark volledig overgeschakeld op CNG, red.), zodat de leerlingen ook die principes kunnen bekijken”, zegt Arnold Callay.

Gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert zegt dat er plaats is voor 12 leerlingen en er al zes ingeschreven zijn.
jan boey ■