Erfgoedpremie voor goederenloods Essen

3.338.789,25 euro.

Zoveel bedraagt de erfgoedpremie voor de restauratie van de douaneloods in Essen. De loods was al beschermd als monument.

“Dit is bijzonder goed nieuws”, zegt Helmut Jaspers, sp.a- schepen van duurzaamheid. “De toekenning van deze subsidies betekent dat we waarschijnlijk in het voorjaar van start kunnen gaan met de renovatie van de goederenloods. En dat na een lang voortraject”.

Jeroen Clous en Tuur Goormachtig (sp.a), bestuurders van het Autonoom Gemeentebedrijf dat eigenaar is van de loods: “In de eerstvolgende weken lanceert de vzw Kempens Landschap terug een oproep om een private partner te vinden voor de invulling van de loods. Om het gebouw nieuw leven in te blazen moet het weer gebruikt en geleefd worden. Met respect voor het bestaande monument. Er wordt daarbij gezocht naar een invulling met industrieel of ambachtelijk karakter waarbij ook een gedeelte publiek toegankelijk moet zijn en er moet bekeken worden of het ook kan opengesteld worden voor allerhande activiteiten”.

“We begrijpen dat sommige Essenaren dit dossier met de nodige argwaan bekijken. Maar dergelijke dossiers zijn nu éénmaal langetermijnprojecten die slechts stap voor stap gerealiseerd kunnen worden. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk een mooie aanwinst zal betekenen voor Essen en z’n inwoners. De site zal binnen een aantal jaren terug opbloeien en een plaats zijn waar Essenaren zullen kunnen samenkomen en genieten van de omgeving”.

In het nabije verleden werd de site al veelvuldig gebruikt voor de jaarlijkse cyclocross van de Molenheidevrienden en tegenover de Quarantainestallen is er de succesvolle ecologische Samentuin.

De toekomst van de ganse site, die aansluit op het Hemelrijkpark, het Karrenmuseum, het Heemhuis, de Kiekenhoeve, de Quarantainestallen, … eindigt dus niet met de restauratie van de loods.