De Swedish Chef kookt: Gravad lax

Het is weer Swedish Chef – tijd!  Niet het chaotische exemplaar uit de Muppet Show, maar mijn eigen versie ervan. Ik laat u graag kennismaken met de Zweedse keuken, die toch een beetje mijn keuken is als half Zweedse, half Belgische.

De feestdagen zijn achter de rug. Het is erg druk geweest, ook in de keuken…Tijd dus om wat gas terug te nemen! Gerechten die makkelijk en eenvoudig zijn, da’s wat ik wil. Een van de meest bekende Zweedse gerechten komt daarvoor prima in aanmerking. De gravad lax met bijbehorende saus. Helemaal niet moeilijk, vergt alleen een beetje planning en dan: de tijd rustig zijn werk laten doen.

Smakelijk, Smaklig måltid!
Gravad lax
– Een mooi stuk zalm (boven en onderkant) zonder graten
– Gelijke hoeveelheden kristalsuiker en keukenzout (ongeveer 1 ½ dl van elk voor een stuk zalm van 300 g)
– Witte peper
– 2 bosjes dille

Bereiding: Leg de zalm met het vel naar beneden in een schotel. Strooi er de suiker/zout mengeling royaal over. Net als de peper en dille. Leg de ander zalmhelft erop. Strooi ook op de bovenkant wat zout/suiker, (niet evenveel als tussen de 2 stukken). Span er plastic folie over en leg in de ijskast met een gewicht erop. Een bric melk werkt uitstekend. Laat minstens 48 uur in de ijskast staan. Als de zalm klaar is, schraap je het overtollige suiker/zout weg en snij je de vis in dunne plakken. Serveer met Gravlaxsås. Past uitstekend bij erg donker brood, knäckebröd of met nieuwe, gekookte aardappelen. Lekker met droge witte wijn, bvb Witte Kapittel, of met fris bier, bvb De Koninck Blond.

GravlaxsåsSwedish design-23
4 el mosterd (Zweedse, maar ik haal hem vaak bij de buren in Gent. Tierenteyn dus.)
Eventueel 1 tl Engelse mosterdpoeder
3 el suiker
2 el witte wijn azijn
1/3 kopje olijf- of andere olie
Een bosje dille

Bereiding: Meng suiker en mosterd met de azijn en voeg al roerend de olie toe. Roeren tot je een glad mengsel hebt. Dan fijngehakte dille toevoegen.