In de krant: 13.680 bezoekers voor Suske en Wiske Kindermuseum (Kalmthout)

Suske en Wiske-Kindermuseum jaar dicht voor restauratie (De Standaard/Antwerpen, Za. 13 Jan. 2018)

Eind juni gaat het provinciale Suske en Wiske-Kindermuseum een jaar dicht voor een stevige renovatie. De villa krijgt een nieuw dak, het bezoekersparcours wordt vernieuwd en er komt een extra museumruimte voor passant.

Vorig jaar kreeg het Suske en Wiske-Kindermuseum 13.680 bezoekers over de vloer en dat zijn er 120 meer dan het jaar voordien. In vergelijking met vijf jaar geleden is er een aangroei van 5.880 bezoekers.

Het museum wil op hetzelfde elan voortdoen, maar het wil eerst grondige renovatiewerken uitvoeren. De villa van Willy Vandersteen heeft dringend een nieuw dak nodig en ook de schrijnwerkerij moet vervangen worden. De laatste veranderingen die Willy Vandersteen zelf liet uitvoeren dateren al van 1972. ‘We budgetteren 275.000 euro voor de renovatie’, zegt gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A). ‘We nemen ook het parcours door het museum grondig onder handen, goed voor nog eens een half miljoen euro.’

‘Het educatieve parcours door het museum laat de kinderen nu al kennismaken met de vele elementen die komen kijken bij het maken van een strip. Dat is nu al een erg interactief parcours met veel doe-opdrachten. Alles is nu gefocust op de albums van Suske en Wiske. In de vernieuwde versie krijgen ook andere figuren een rol. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Rode Ridder, maar ook aan vroegere albums als Robert en Bertrand, de Familie Snoek en Bessy’, zegt Guy Dierckx, educatief assistent van het museum.
‘Het parcours zet in de nieuwe versie ook sterk in op digitalisering. Zo kunnen scholen na een bezoek het museum als het ware digitaal mee naar de klas nemen, zodat daar dan verder gewerkt kan worden. Maar vaak vragen leerkrachten ons om een “ouderwetse”workshop tekenen. Ook dat blijft mogelijk’, zegt Verhaert.

Teletijdmachine
‘De teletijdmachine uit de stripreeks krijgt een belangrijke plaats. De kinderen kunnen via digitale trucs een ‘echte’ tijdreis maken. We denken voorlopig aan een zestal mogelijkheden om te worden “weggeflitst”. Via projecties over 180 graden kunnen we de juiste sfeer creëren en de gepaste achtergronden laten zien van de periode waar de kinderen naartoe reizen. Via verkleedkoffers kunnen ze zich dan uitdossen in de juiste plunje. We willen ook proberen om Willy Vandersteen opnieuw tot leven te brengen. We werken daarvoor niet met hologrammen, maar we gebruiken het systeem van pepperghostprojecties’, zegt Dierckx.

Extra museumruimte
Heel veel scholen bezoeken het kindermuseum. Ook families krijgen in de loop van het jaar de gelegenheid om een bezoekje te brengen. ‘Toch zien we dat er nog te vaak mensen langskomen, die denken dat we een gewoon museum zijn waar je zomaar kunt langslopen. Die groep mensen willen we niet in de kou laten staan, want het is een groep die groeit. Bij zo’n spontaan bezoek kan men het Suske en Wiske-parcours meestal niet doen. Daarom komt er een kleinere museumruimte die door toevallige passanten bezocht kan worden. Zo krijgen ze toch een beeld van wat hier gebeurt’. .
Erik Vandewalle ■