Mannen, #MaakPlaats: zij-kant eist meer vrouwen in de lokale politiek.

In Brussel zullen de volgende gemeentecolleges niet meer dan 2/3 schepenen van hetzelfde geslacht mogen tellen.

Een mooie inhaalbeweging, die ook elders hard nodig is. Dat bewijzen de cijfers. Vandaag is slechts 1 op de 3 schepenen, 1 op de 6 burgemeesters en 1 op de 4 gedeputeerden in België een vrouw.

Op deze Valentijnsdag doet de progressieve vrouwenbeweging zij-kant een duidelijke oproep: mannen, maak plaats voor meer vrouwen!

Ondanks de verplichte pariteit op de kieslijsten, worden vrouwen nog altijd minder verkozen dan mannen en geraken ze minder snel tot de hoogste machtsregionen. Dit heeft veel te maken met de lijstvorming: in 2012 werd 80% van de lijsten aangevoerd door mannen. De invloed van het old boys network bij de verdeling van de mandaten speelt nog altijd een rol. Daarom hebben vrouwelijke politieke rolmodellen, maar ook genderbewuste mannen, een voorbeeldfunctie om een einde te maken aan de glazen plafonds en sticky floors.

Alle politieke partijen zijn volop bezig met de samenstelling van de lokale kieslijsten, het perfecte moment om in actie te komen. Voor de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 pleit zij-kant voor een ritssysteem op álle kieslijsten en nadien een 50/50-verdeling van vrouwen en mannen in alle deputaties en schepencolleges.