De Standaard: AP Hogeschool bouwt campus in Spoor Noord

Naast de twee huidige campussen, tussen de twee hoge woontorens aan de punt van Park Spoor Noord in Antwerpen, komt een nieuwe campus van de AP Hogeschool. De werkzaamheden beginnen volgend jaar.

Antwerpen De AP Hogeschool, een fusie van Plantijn en Artesis, telt vandaag zo’n 12.000 studenten. In 2019 komt daar nog een grote groep studenten bij als het hoger beroepsonderwijs aansluit bij AP. ‘Ons studentenaantal blijft groeien. Met de nieuwe campus willen we die groei kwaliteitsvol opvangen’, zegt Inga Verhaert, voorzitter van de AP Hogeschool.

Het nieuwe AP-gebouw komt tussen de Lichttoren en de Parktoren in Park Spoor Noord. Daarnaast liggen ook de onlangs gebouwde campussen Noorderplaats en Ellermanstraat. ‘Op die twee campussen volgen de studenten uit de opleidingen Gezondheid en Welzijn,
Wetenschap en Techniek en Onderwijs en Training les. Zij worden in de toekomst verder verspreid over de nieuwe campus.’ ‘Ook de nieuwe studenten die instromen vanuit het hoger beroepsonderwijs kunnen er terecht. In totaal biedt de nieuwbouw capaciteit
voor tweeduizend studenten op een oppervlakte van 7.500 vierkante meter.’

Vijf verdiepingen
Vooraan, aan de kant van de Ellermanstraat, krijgt het gebouw vijf verdiepingen. Achteraan zijn dat twee verdiepingen om de bewoners in de woontorens niet te hinderen. Het pand krijgt een groendak, om het uitzicht van de buren in de torens aantrekkelijk te maken. ‘Beneden komt er een binnentuin en we zetten binnen vooral in op polyvalente ruimtes die kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Op de verdiepingen daarboven komen grotere auditoria met plaats tot 250 studenten en kleinere lesruimtes.’ Op de nieuwe campus zal zowel overdag als ’s avonds les worden gegeven. Park Spoor Noord is volgens Verhaert een uitstekende locatie om al die opleidingstakken in onder te brengen. ‘Zo zitten onze studenten van de richting Gezondheid en Welzijn hier vlak bij het nieuwe ZNA-ziekenhuis. Er komt een tunnel van onze campus naar het ziekenhuis om nog nauwer te kunnen samenwerken.’ ‘De studenten Wetenschap en Techniek volgen les vlak bij de haven, wat ook kansen biedt, en de studenten van de lerarenopleiding maken gebruik van de sporthal in het park.’

Lichttoren
Los van de nieuwbouw kocht de AP Hogeschool ook de leegstaande gelijkvloerse van de Lichttoren, de woontoren naast de nieuwe campus. ‘Dat geeft ons opnieuw een capaciteit van duizend vierkante meter. De gelijkvloerse verdieping wordt omgedoopt tot een student service centre, een studentenvoorziening waar studenten met al hun vragen terechtkunnen. Die voorziening zit momenteel nog in de Lange Nieuwstraat. Studenten moeten er binnen kunnen lopen met vragen over huisvesting, studies of psychosociale problemen’, zegt Erwin Samson, algemeen beheerder van de AP Hogeschool.

De nieuwbouw moet in gebruik zijn in 2021, de ruimte in de Lichttoren is in 2019 al klaar voor gebruik. ‘Met de komst van de nieuwe campus en de invulling van een deel van de Lichttoren wordt de punt van Park Spoor Noord ingevuld alseen “AP-wijk”. Heel Park Spoor Noord zal AP kleuren. Er komt ook een tramhalte voor de deur van de Noorderlijn. Een trAP-halte zoals wij het al graag noemen’, zegt Verhaert.

Rebecca van remoortere