Dankzij de groepsaankoop zonnepanelen nu ook meer installaties in de stad

Gisteren installeerde de provincie Antwerpen de 10.000ste installatie zonnepanelen die aangekocht werd via de groepsaankoop. Het was een heugelijk moment ook omdat we enkele mooie cijfers verzamelden over de vier groepsaankopen zonnepanelen die we tot nu toe organiseerden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht en gezegd wordt, lopen de steden nu voorop als het aankomt op deze groepsaankoop. Op vier jaar tijd realiseerde provincie Antwerpen via de groepsaankoop zonnepanelen bijna 30% van de installaties in Stad Antwerpen. In de hele provincie is de groepsaankoop zelfs verantwoordelijk voor de helft van de zonnepanelen na de subsidiestop.

Tien jaar geleden begon het aantal installaties van zonnepanelen in Vlaanderen te groeien dankzij de subsidies die de aanvragers konden krijgen. In 2011 had Vlaanderen een absolute piek in de installaties, maar in 2012 kwam er een kentering omwille van de bijstelling van de subsidies. In 2013 vielen de subsidies helemaal weg waardoor het aantal installaties wegzakte. In 2014 startten we met de provincie de eerste groepsaankoop zonnepanelen op. De eerste installaties werden gerealiseerd eind 2014 tot mei 2015. Het jaar nadien volgden verschillende andere provincies en organisaties het voorbeeld van provincie Antwerpen en gingen de installaties in Vlaanderen terug in stijgende lijn.

Helft zonnepanelen na de subsidiestop via groepsaankoop
Uit cijfers die we opvroegen bij de Vlaamse overheid konden we afleiden dat 70 % van de zonnepanelen die vandaag in Vlaanderen liggen voor de subsidiestop werden geplaatst. 30% werden er gezet toen er geen certificatensteun meer was. In de provincie Antwerpen betekent dat, dat er in totaal 72.174 installaties werden geplaatst. Het aantal dat na de subsidiestop werd geplaatst in Antwerpen bedraagt 21.652 installaties. Na vier groepsaankopen heeft de provincie Antwerpen 10.151 systemen gerealiseerd wat goed is voor bijna 50% van de installaties na het wegvallen van de subsidiëring.

Vooral in de steden doet de provincie het goed. Mortsel is koploper. Daar werd 29% van de geïnstalleerde zonnepanelen via de groepsaankoop gerealiseerd. Op plaats twee staat Stad Antwerpen met 28%. In het verleden werd vaak aangegeven dat installaties in de steden of stedelijk gebied complexer zijn en dat de steden daarom minder goed scoren op vlak van zonnepanelen. We bieden met de groepsaankoop van provincie Antwerpen duidelijk een meerwaarde door heldere communicatie, volledige ontzorging en een scherpe prijs.

Scherpe prijs
Vandaag kost een installatie van 15 panelen via de groepsaankoop € 4.070. Onafhankelijk onderzoek van iVOX toont aan dat de Vlaming een aankoop gemiddeld schat op €8.600. De gemiddelde marktprijs voor een installatie van 15 zonnepanelen is €5.600. De provincie is dus in niet alleen in de perceptie maar via de groepsaankoop ook effectief de goedkoopste aanbieder.

5e groepsaankoop gestart
De nieuwe inschrijvingsprocedure loopt. Geïnteresseerden kunnen zich volledig vrijblijvend inschrijven tot 8 augustus. Daarna worden er infosessies georganiseerd en wordt elke aanvraag apart bekeken. Inschrijvers krijgen hun persoonlijk voorstel dan in hun mailbox en hebben tot 5 oktober de tijd om te kijken of ze al dan niet inschrijven op het aanbod.
Schrijf je in via www.samengaanwegroener.be