Kick-off van onze ‘Tour de Province’

Vandaag kwamen we met de kandidaten van de provincieraadslijst samen in Grobbendonk om onze campagne letterlijk en figuurlijk op gang te trappen. Vanuit de drie arrondissementen fietsten we naar het hart van onze mooie provincie. De komende weken gaan we samen nog vaak op pad en proberen we halt te houden in zoveel mogelijk gemeenten in de provincie. We gaan provinciale projecten en realisaties in beeld brengen van de afgelopen jaren en zullen ook een reeks nieuwe en tot de verbeelding sprekende ideeën lanceren. 

Dat is echt wat we willen doen in onze provincie: vernieuwen. In oktober vinden de provincieraadsverkiezingen plaats, maar die krijgen niet altijd alle aandacht die ze verdienen. Het ontgaat mensen vaak omdat de provincies – van alle overheden – wellicht de minst zichtbare zijn. Sommige partijen vinden de provincie overbodig en willen ze liefst zo snel mogelijk afschaffen. Anderen willen alles zo veel mogelijk bij het oude houden. Maar wij zien dat anders. Wij vinden dat inwoners van de provincie recht hebben op vernieuwers, enthousiaste bestuurders met frisse en toekomstgerichte ideeën.

Nieuwe groepsaankoop
We hebben al bewezen dat we kunnen vernieuwen door twee groepsaankopen in te richten. De groepsaankoop zonnepanelen blijft nu al vijf jaar op rij razend populair. Meer dan 12.000 mensen registreerden zich voor de aankoop van dit jaar. Met de groepsaankoop groene stroom en gas voorzien we zelfs 1 op 7 gezinnen in de provincie van groene en goedkopere energie.

En volgende legislatuur willen we daar een schepje bovenop doen. We zetten daarom een groepsaankoop asbestverwijdering op. De kans dat je asbest aantreft in een woning die nog niet werd gerenoveerd en dateert van voor 2001 is 70 tot 90 procent!
Het verwijderen van die rotzooi is complex en mensen weten er weinig van. Een ideale taak voor de provincie dus! Mensen helder informeren, ontzorgen en op betaalbare manier verder helpen, daar staan we voor.

Water tanken
De afgelopen weken werd er over één onderwerp gepraat, het weer. We hebben een enorme hete zomer en dat brengt waterschaarste met zich mee. Dat maakt mensen bezorgd, vooral landbouwers die hun oogsten verliezen. sp.a heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan een klimaat- en waterbeleid voor de provincie en daar willen we op verder bouwen. We willen de verschillende grote waterplassen in de provincie inzetten als waterreserves en willen er gecontroleerde toegang realiseren voor landbouwers op momenten van schaarste.

En er is meer
Maar ook op andere domeinen hebben we al bewezen dat we vernieuwend zijn door fiet-sos-trades en een fiets- en wandelnetwerk aan te leggen. We kochten domeinen aan en breidden ze uit. We realiseerden in de provinciale scholen een maximumfactuur en werken iedere dag verder aan het weg werken van de schotten.
Maar zoals ik al zei, daar stopt het niet. We blijven met frisse ideeën komen die het verschil maken voor de inwoners van onze provincie. Hou mijn blog in de gaten want de komende weken lanceren we enkele fantastische ideeën voor de provincie van morgen.

Een rode roos uit liefde voor de provincie
Tijdens de ‘Tour de Province’ nemen we trouwens altijd een prachtige rode roos mee die we planten in de gemeenten waar we halt houden. Met deze roos betuigen we onze liefde voor deze mooie provincie en haar inwoners. De roos draagt dan ook de toepasselijke naam Grande Amore.