Ekerse putten: een groene oase dicht bij de stad

sp.a provincie Antwerpen wil het Domein Muisbroek –  vandaag beter bekend als de Ekerse putten – omvormen tot waardig recreatief, provinciaal domein zodat mensen uit de buurt maar ook bezoekers aan de stad in deze groene oase kunnen kamperen, sporten, zwemmen.

De Ekerse putten ontstonden – zoals verschillende andere grote waterplassen in de provincie- door grootschalige grondwerken. De grond zou gebruikt zijn voor de ophoging van het rangeerstation Antwerpen Noord. De grootste put heeft een maximale diepte van 21 meter en is een van de meest populaire duikplaatsen in Vlaanderen. De putten zijn omgegeven door prachtig groen en staan in groot contrast met de haven die vlakbij gelegen is.

sp.a wil van deze plek een volwaardige groene recreatieplek maken vlak bij de stad en ziet de provincie als ideale partner voor dit project. Haar jarenlange expertise op gebied van groen- en recreatiedomeinen zorgt ervoor dat ze ook deze putten tot volwaardig recreatiedomein met camping, zwemvijver en infrastructuur zou kunnen omvormen.

Ook voor een grote stad als Antwerpen is de provincie een ideale partner om een project als dit uit te werken. In de hele provincie zijn onze provinciale domeinen immens populair. Inwoners hebben duidelijk nood aan ontspanning in het groen. Laat ons de handen in elkaar slaan en ook van de Ekerse putten een volwaardig provinciaal domein maken.

Veilig zwemmen

Tijdens de weekends, vooral bij mooi weer, worden de ‘Ekerse Putten’ veel gebruikt: voor een picknick, om te barbecueën, te wandelen, te spelen. Vooral bij warm weer zijn de putten aantrekkelijk voor zwemmers, maar het is er zeer gevaarlijk door de sterke temperatuurschommelingen, en dodelijke ongevallen gebeurden helaas meermaals.Het zwemmen is verboden, maar het gebeurt toch.

sp.a wil van een nood een deugd maken en een veilige zwemzone creëren in een van de putten. Door middel van een kuip kan een openluchtzwembad gemaakt worden zodat iedereen in alle veiligheid toch het water in kan.

De Ekerse putten zijn erg geliefd bij duikers. Ook voor hen zou de provincie een rol kunnen spelen. Door faciliteiten als verkleedruimtes en warme douches aan te leggen kunnen duikers hun sport nog beter uitoefenen.

 

Opnieuw groene recreatie in Ekeren

Ekeren is van oudsher een plek waar de stadsmensen kwamen voor ontspanning in het groen en allerlei vertier. Hoven, ‘heerlijkheden’ en ‘afspanningen’ zijn er nog steeds terug te vinden in het historisch erfgoed van het district.

Vandaag is campingtoerisme bijzonder populair, vooral bij jonge gezinnen en vijftigplussers. Maar ook de stadsbewoner heeft nood aan rustige plekken dicht bij huis. Veel grote en kleine steden zoals Nantes, Lyon, Praag, Rome, Hamburg hebben schitterende, ecologische stadscampings in groene wijken. Ook in Ekeren is ruimte voor een volwaardige stadscamping.