
Zo rond deze tijd van het jaar vallen bij zo’n 117.000 gezinnen uit de provincie Antwerpen de persoonlijke voorstellen van de groepsaankoop groene energie in de bus of mailbox. Elk jaar opnieuw steekt er dan weer een of andere commerciële prijzenvergelijker een vinger in de lucht met een aanbieding die goedkoper zou zijn dan het contract van de groepsaankoop. Krantenberichten waarin staat dat je al snel 100 euro méér kan besparen door zelf prijzen te vergelijken zijn dan het gevolg.
Voor alle duidelijkheid: ik heb niks liever dan dat mensen gemotiveerd zijn om tijd en energie te steken in het vergelijken van meer dan 60 verschillende contracttypes. Dat is exact de boodschap die we al negen jaar lang uitdragen: kijk elk jaar kritisch naar je energiefactuur! Dat doe je niet voor je plezier, wel voor je eigen financiële goed. Wanneer Antwerpse gezinnen het voorstel van de groepsaankoop grondig doorlichten en dan de markt raadplegen om te achterhalen of ze nog iets goedkopers vinden voor hun profiel dan juich ik dat van harte toe.
Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Mensen gáán niet massaal aan het vergelijken. Een Creg studie toont aan dat meer dan 60% van gezinnen een energiecontract heeft dat je rustig tot één van de tien duurste contracten op de markt kan rekenen. Slechts zo’n 3% van de energieverbruikers zit bij één van de tien goedkoopste producten op de markt. Dat is de realiteit. Als deelnemer van de groepsaankoop van de provincie Antwerpen maak je jaar na jaar deel uit van die 3%.
Als er elk jaar in de provincie Antwerpen tienduizenden mensen naar een voordelige leverancier overstappen dan is dat dankzij onze groepsaankoop, niet dankzij prijzenvergelijkers. Met de groepsaankoop “ontzorgen” we mensen. We maken het hen zo makkelijk mogelijk: elk jaar doen we u een voorstel en als u dat aanvaardt doen wij de rest en zetten we u naadloos over op een nieuw contract.
Wat stoort aan al die ‘u kan gemakkelijk 100 euro meer besparen dan bij de groepsaankoop’-berichten is wel dat de vergelijking met het aanbod van de groepsaankoop niet op gaat. De korting waarmee geschermd wordt op mijnenergie.be is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je kan het nieuwe contract namelijk al vergeten als je al klant bent bij die leverancier, het is énkel bedoeld voor gloednieuwe klanten. Wie geen computer of toegang heeft tot internet is er ook aan voor de moeite. Je kan namelijk énkel online deelnemen. Daar hebben zo’n 20% van de klanten in onze groep geen boodschap aan. Deze, vaak ietwat oudere, mensen wensen namelijk volledig ‘op papier’ in te schrijven.
Het zogenaamd voordelige aanbod is te verklaren door een dubbele welkom korting. Die korting bestaat uit een forfaitaire korting die gelijk is aan de abonnementsprijs (69,9 euro) en een korting van 27% op de kilowattuurprijzen. Maar je krijgt ze pas op het einde van het jaar, wanneer je de volledige contractduur hebt doorlopen. Op die manier vinden leveranciers opnieuw manieren om klanten met handen en voeten aan zich te binden. Met de groepsaankoop heb ik altijd gestreden voor een écht vrije energiemarkt. We stonden met onze groep op de barricades toen een aantal leveranciers plots dubbele verbrekingsvergoedingen aanrekenden. Onze protestactie leidde tot het verbod op die dubbele verbrekingsvergoeding en later tot de volledige afschaffing van verbrekingsvergoedingen. We hebben de consumenten altijd de kans willen geven om hun contract op te zeggen wanneer ze dat maar wilden. Maar wie nu een contract via mijnenergie.be afsluit heeft die kans in feite niet. Als je al na pakweg zes maanden een nieuw contract wil afsluiten omdat energieprijzen substantieel gedaald zijn, wordt de welkom korting je ontzegd. Dat betekent dat je opeens wél die 69,9 euro abonnementsprijs moet betalen en dat je kilowattuurprijs 27% duurder is. En die standaardtarieven zijn wel degelijk een pak duurder dan de groepsaankoop. Doe je toch je contract uit, krijg je geheid een email met een contractvoorstel ‘aan dezelfde tarieven’. En semantisch klopt dit ook wel, het zijn dezelfde tarieven, maar vorig jaar kreeg je er wél een pak kortingen bovenop. Je kan voor die praktijken allerlei termen bedenken, maar “Trucen van de foor” dekt de lading wel het best.
Onze groepsaankoop is in die zin veel transparanter. Geen kleine lettertjes, geen welkom kortingen met allerlei gekke voorwaarden. En tenslotte kan je bij een groepsaankoop gewoon ingaan op een ander aanbod als en wanneer je daar zin in hebt.