“The feminist cause is at the heart of the struggle for the soul of Europe” Frans Timmermans, Spitzenkandidaat Europese sociaal-democraten

Tijdens het Europees congres van de Sociaal-democraten in Lissabon hoorde ik Frans Timmermans, de Spitzenkandidaat, spreken over feminisme anno 2018.

Welk soort Europa willen we? Een dat de tijd terugdraait naar halfweg vorige eeuw? Dat is wat nationalisten willen. Er zijn al autocratische regeringen in Europa die tonen wat dat betekent: de vrouwen zijn de dupe. Kijk maar naar Polen bvb.

En dan zijn er de conservatieven die alles liefst willen bevriezen en niks meer willen veranderen. Dat helpt vrouwen ook geen meter vooruit. Want om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten bvb is moedig progressief beleid nodig. Equal Pay zou in 2018 geen optionele extra meer mogen zijn maar een vanzelfsprekende realiteit. En om het geweld op vrouwen uit te bannen, heb je beleid nodig dat straffeloosheid van daders niet langer tolereert.

Timmermans zet vrouwenrechten hoog op de agenda bij de Europese verkiezingen. Het is hoog tijd. #2018 #feminismeisnodig