In Kalmthout moet de rolstoelgebruiker vooral hopen op hulp. 3 op 4 bushaltes zijn zelfs mét hulp niet toegankelijk.

“Van de 73 bushaltes van De Lijn in Kalmthout is er slechts 1 waar rolstoelgebruikers kunnen opstappen zonder hulp, aan 19 haltes kunnen ze opstappen mits er hulp komt. Aan bijna 3 op 4 haltes in Kalmthout kunnen rolstoelgebruikers dus helemaal niet op de bus geraken,”

laat sp.a fractieleider Inga Verhaert weten. Uit een antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) blijkt dat de toegankelijkheid van bushaltes erg te wensen overlaat.

“Slechts 6 haltes in Kalmthout zijn aangepast voor mensen met een visuele beperking. Dat is veel te weinig. Als we het gebruik van de bus willen promoten, moeten mensen in de eerste plaats natuurlijk ook kunnen ópstappen.” 

sp.a Kalmthout wil dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en met De Lijn rond tafel zit om de toegankelijkheid van de bushaltes te verhogen.

In Kalmthout zijn in totaal 73 bushaltes. Slechts 1 halte (1,3%) daarvan is toegankelijk voor mensen met een rolstoel, aan die halte kunnen ze alleen en zonder hulp opstappen. Aan 19 van de Kalmthoutse haltes (26%) kunnen rolstoelgebruikers opstappen mits assistentie van de buschauffeur, een begeleider of andere passagier. 3 op 4 haltes zijn m.a.w. totaal ontoegankelijk voor mensen met een motorische beperking. Slechts 6 bushaltes in de gemeente zijn aangepast aan mensen met een visuele beperking door bijvoorbeeld ribbellijnen of rubbertegels.

“De cijfers zijn niet goed,” laat Inga Verhaert weten. 

“Er is overduidelijk werk aan de winkel. Het afschaffen van de Belbus was voor reizigers hier al een ferme streep door de rekening. Met die bus konden ook mensen met een motorische beperking vlot geholpen worden. Nu hebben we in Kalmthout Belbus noch toegankelijke haltes, zo blijkt. Tijd voor de gemeente om écht op tafel te kloppen bij de Vlaamse regering. De stiefmoederlijke behandeling van landelijke gemeenten als Kalmthout moet maar eens ophouden. Hier betalen mensen per slot van rekening óók belastingen.”