Hulp nodig? OCMW zet klanten om naar goedkoopste energie

Meer en meer OCMW klanten kampen met schulden. In Kalmthout zochten vorig jaar meer dan 100 gezinnen daarom hulp. Ze hebben bijna altijd ook moeite hun energiefacturen te betalen. Daarom stelde sp.a het volgende voor: hulp vragen? Dan zet het OCMW je meteen over op het goedkoopste, duurzame energietarief.

Er was in Kalmthout al wat ondersteuning: schuldbemiddeling bij schuldeisers, het opmaken van afbetalingsplannen, budgetbeheer, sensibilisering, … Maar die ene, éérste stap: heb je wel het voordeligste tarief? Die stap werd nog niet gezet.

In de gemeenteraad van oktober stelde sp.a Kalmthout daarom voor dat voortaan structureel in te bouwen. Fractieleider Inga Verhaert verwoordt het zo

“Als je weet dat deze mensen schulden meedragen én dat ze de grootste moeite hebben met administratie, dan moet je méér doen dan sensibiliseren. Dan moet je hen bij de hand nemen en hen overschakelen naar het goedkoopste energieproduct. Koppel daar meteen duurzaamheid aan en je hebt drie winnaars: de consument, de gemeenschap en het milieu.”

Het voorstel van oppositiepartij sp.a werd unaniem goedgekeurd. GVA schonk er in de zaterdagskrant alvast aandacht aan.