Verdeel de taken eerlijk thuis, voor eerlijkere kansen op het werk

Kinderen die een Zoom-gesprek onderbreken met gekke bekken of gejengel: schattig voor één keer, onwerkbaar als het elke dag gebeurt. Nochtans is dat wat veel vrouwen meemaken, ook zonder videovergaderingen: de zorg voor kinderen en het huishouden komt nog steeds vooral bij hen terecht, met grote gevolgen voor hun loopbaan én dus ook hun loon. De coronacrisis heeft deze ongelijkheid nog verder vergroot.
Op 25 maart 2021, tijdens haar zeventiende editie van Equal Pay Day, vraagt de progressieve vrouwenbeweging zij-kant dan ook om de zaken eerlijk te verdelen thuis, voor eerlijkere kansen op het werk. Voor het eerst publiceert ze ook de loonkloofcijfers per regio.

Nieuwe cijfers
Vrouwen verdienen op jaarbasis nog steeds 23% minder dan mannen, waardoor ze 84 dagen langer moeten werken om aan hetzelfde loon te komen. Daarom valt Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m, dit jaar op 25 maart 2021. Aan dit tempo moeten we nog zeker 46 jaar wachten op gelijk loon tussen vrouwen en mannen.
Voor het eerst publiceert zij-kant ook loonkloofcijfers per regio (bruto-uurlonen). Zo is het v/m-verschil het grootst in Antwerpen (16%) en het kleinst in Brussel en Vlaams-Brabant (11%).

Corona duwt vrouwen terug naar de haard
Al vóór corona besteedden vrouwen veel meer tijd dan mannen aan het huishouden en de zorg voor kinderen. De COVID-pandemie heeft deze ongelijke taakverdeling alleen maar vergroot. In tijden van quarantaine, schoolsluitingen en telewerk zijn er immers een heleboel zorgtaken bijgekomen. VUB-tijdsbestedingsonderzoek tijdens de eerste lockdown zet de genderstereotiepe taakverdeling op scherp: terwijl vaders zich afzonderen voor hun conference calls, klappen moeders aan de keukentafel hun laptop open en helpen ze tegelijk met rekensommen, knutselwerkjes en steken ze een was in. Een recent rapport van het Europees Parlement over de genderimpact van COVID-19 concludeerde dat telewerkende moeders zich per dag maar liefst anderhalf uur langer over de kinderen ontfermen dan telewerkende vaders. Ook de statistieken van het corona-ouderschapsverlof liegen er niet om: dit verlof werd bijna uitsluitend door vrouwen opgenomen (71%). Het mag duidelijk zijn dat de coronacrisis ons terug in de tijd slingert.

Campagnebeeld: gluren bij de buren
Cijfers en enquêtes zijn één ding, maar voor deze campagne wilden we graag weten hoe het er echt aan toegaat achter Vlaamse gevels. Topfotograaf Jef Boes mocht voor Equal Pay Day binnengluren. Vanuit een hoek van de woonkamer legde hij het reilen en zeilen vast van telewerkende ouders en hun jonge kinderen, en constateerde dat mannen weliswaar meer thuis zijn dan vroeger, maar daarom niet meer doen in huis. Zijn beelden tonen hoe vaders gefocust achter een scherm zitten, terwijl moeder en kinderen verdwijnen in de chaos.

Campagnespot: not so cute
Het internet smult van de filmpjes van kinderen die binnenstormen tijdens videovergaderingen van hun vaders. Een professor, geïnterviewd door BBC News, werd er onsterfelijk beroemd mee. Een ander BBC-interview met een vrouwelijke professor – en haar dochter – haalde veel minder hits. Symptomatisch voor diepgewortelde, genderstereotiepe opvattingen over de taakverdeling thuis? Feit is dat het minder schattig wordt als dat onderbreken dagelijkse kost is en je de laptop uiteindelijk dichtklapt, zoals veel moeders doen. ‘Verdeel de taken eerlijk thuis, voor eerlijkere kansen op het werk’ is dan ook de boodschap van de campagnespot, ontwikkeld door communicatiebureau Mortierbrigade en productiehuis Caviar. Voor de campagnespot gaf Red Zebra uitzonderlijk toelating om de punk-klassieker ‘I can’t live in a living room’ te gebruiken.
Bekijk de spot hier.


Call to action
Klanten bellen met een peuter op schoot, koken tijdens een webinar, of het ‘muten’ van tekenfilmgeluiden, zeurende honden en piepende wasmachines tijdens de Zoom-meeting: corona heeft van ons multitask-experten gemaakt. We vragen aan mensen om hun (al dan niet geslaagde) multitask-pogingen te delen. Voor één keer mag je helemaal eerlijk zijn met de hashtags #shareyourwork #shareyourchaos

B2B-samenwerking
Op 25 maart, Equal Pay Day, confronteren we mannen met een ‘meeting with reality’. Werkgevers bezorgen hun personeel die dag een uitnodiging voor een onlinevergadering, van 18u tot 19u30. Vervelend, zullen heel wat mensen denken, want dat betekent dat ze anderhalf uur langer moeten werken. Anderhalf uur is nochtans ook exact de tijd die vrouwen sinds de coronacrisis per dag meer besteden aan de zorg voor kinderen in vergelijking met mannen. Als ze op de vergaderlink klikken, lezen de werknemers een oproep van hun werkgever aan de mannen om zich niet alleen op het werk maar ook thuis op te stellen als teamplayers.

Anders voltijds werken
zij-kant vraagt de beleidsmakers om de definitie van ‘voltijds werk’ te herbekijken. Het grote aandeel deeltijds werk bij vrouwen duidt immers op een structureel combinatieprobleem tussen werk- en zorgtaken. Een collectieve arbeidsduurvermindering, met behoud van loon en bijkomende aanwervingen, garandeert een evenwichtige verdeling tussen werk en privéleven. Bovendien biedt deze regeling een oplossing voor het grote aantal deeltijdse werkaanbiedingen: vandaag werkt 18% van de Belgen deeltijds omdat het gewenste werk enkel in deeltijdse jobs wordt aangeboden, en dit is voornamelijk het geval in sectoren met een hoge vrouwelijke tewerkstelling.

Samen uit, samen thuis
Daarnaast verkleinen een 100% vergoed zwangerschaps- én geboorteverlof, een verplichting en uitbreiding van dit geboorteverlof en een hervorming van het ouderschapsverlof naar Zweeds model – waar beide ouders worden gestimuleerd om evenveel zorgtijd op te nemen – de achterstand van vrouwen op de arbeidsmarkt weg. Tot slot is een correcte toepassing van de loonkloofwet van 22 april 2012 essentieel in de strijd naar loongelijkheid.