UNESCO werelderfgoed!

Wat een reis! Wat een inzet en volharding van een team van mensen! Ik ben ongelooflijk blij en trots dat de Koloniën van Weldadigheid het geschopt hebben tot UNESCO Werelderfgoed. Wortel-Kolonie is daarmee het eerste cultureel landschap in België dat de UNESCO titel mag dragen.

De verschoppelingen van weleer, de landlopers, sukkelaars en kleine criminelen vonden een onderkomen in deze Koloniën. Het was de plek die generaal Johannes van den Bosch had uitgetekend om de mens op te tillen tot een betere versie van zichzelf. Tussen 1818 en 1825 ontstonden de Koloniën als utopische gemeenschap waarin armoede werd bestreden. De bewoners werden ingezet om woeste heidegrond te bewerken tot een geordend en geometrisch landschap. Dat landschap zien we vandaag nog en het is een reflectie van de progressieve ideeën van toen.

Het is een eer en een voorrecht geweest te hebben mogen meewerken aan het verkrijgen van de titel. Ik deel graag enkele impressies van de reis die ertoe leidde.