27/1/16: Geen concurrentie meer tussen onderwijsnetten van de overheid

Het Laatste Nieuws*, Wo. 27 Jan. 2016, Pagina 4
De drie openbare onderwijsnetten gaan elkaar niet meer beconcurreren. Meer nog: het stedelijk, het provinciaal en het gemeenschapsonderwijs GO! zullen voortaan zelfs samenwerken.

Experts hadden vorig jaar aangedrongen op een integratie tot één groot openbaar onderwijsnet tegenover het katholieke onderwijsnet. Voor een echte integratie van de openbare netten bleek het water echter te diep. Wel gaan stedelijk, provinciaal en gemeenschapsonderwijs voortaan gezamenlijke leerplannen uitwerken. “Daarin kruipt immers veel tijd”, zegt Inga Verhaert van het provinciaal onderwijs. “Volgende week beginnen we gezamenlijk een eerste plan uit te werken, dat begin 2017 af moet zijn.”

Daarnaast zullen de drie netten het volledige aanbod van studierichtingen en leerlingenaantallen per regio onder de loep nemen. Bedoeling is om te zien waar er overlappingen of hiaten bestaan en die weg te werken. “Dit kan een opportuniteit bieden om opleidingen met minder leerlingen toch te laten bestaan”, aldus Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Zij kondigde eerder al aan te zullensnoeien in de vele richtingen in het middelbaar.