3/2/15: Veiliger huis via groepsaankoop antidiefstalmateriaal

Een Kempense politiezone gebruikt de populaire praktijk van de groepsaankoop om privéwoningen te beveiligen tegen inbrekers. Het gaat om diefstalbestendige materialen, zoals stevige sloten en raamkrukken.

De formule van de samenaankoop wordt intussen voor de meest uiteenlopende producten gehanteerd. Enigszins vertrouwd zijn de provinciale actie rond groene energie, intergemeentelijke initiatieven rond zonnepanelen of isolatie en de stookolieacties in KWB-afdelingen. Maar ook luiers, diepvriesvoeding, matrassen, geluids- meters voor fuiven, sjorhout voor jeugdbewegingen, noem het en u kunt zich wel ergens bij een groep aansluiten om het in bulk te kopen.

Niet te klein of te groot

“Bij mijn weten is de samenaankoop van beveiligingsmaterialen tegen inbraken wel nieuw”, reageert gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a), bekend van de provinciale groepsaankopen. “Er zijn twee voorwaarden om een samenaankoop te laten slagen. Ten eerste is de schaal van groot belang. Die is afhankelijk van het product. Voor gas en elektriciteit is de provincie precies de goede schaal omdat het om nationale spelers gaat. Maar stookolie moet je kleinschaliger doen, anders knijp je de kleine leverancier

dood. Te klein is ook niet goed, want dan haal je niet voldoende prijsvoordeel.”

“Ten tweede moet je de intekenaars zoveel mogelijk zorgen ontnemen.

De dienst of product moet onmiddellijk toegankelijk zijn, neem iedereen de administratieve rompslomp uit handen. Voor heel veel mensen is alle rompslomp er omheen de grootste hindernis om een nieuwe aankoop of overstap te maken. En om een oubollig woord te gebruiken, de samenaankoop mag gerust volksverheffend zijn.”

HANS OTTEN ■

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.