In de media: dubbele verbrekingsvergoeding in energiesector!

ATV (Antwerpse Televisie) (27/1/11) : http://www.atv.be/item/verbrekingsvergoeding-electrabel

“Er is een geschil tussen Electrabel en de mensen die naar een andere energieleverancier overschakelen. Wie verandert, moet niet één maar liefst twee verbrekingsvergoedingen betalen aan de energiereus. Logisch, zegt Electrabel, want gas en elektriciteit zijn twee verschillende producten en dus moet je tweemaal betalen. Maar daar zijn het Antwerpse provinciebestuur – dat mensen aanzette om via een groepsaankoop over te stappen – en de ombudsman voor de energiesector het niet mee eens. Wie zo’n tweede factuur krijgt, moet die voorlopig niet betalen.”

Gazet Van Antwerpen (28/1/11)

Wie heeft gelijk? Moet iemand die zijn overeenkomst met één leverancier voor elektriciteit en aardgas voortijdig opzegt, twee keer betalen?

Electrabel: JA

Voor Electrabel is het klaar als een klontje. “Aardgas en elektriciteit zijn twee verschillende producten. Daar sluiten we twee contracten voor af. De vrijmaking van de markt houdt in dat consumenten voor verschillende leveranciers kunnen kiezen voor de twee producten. Als ze dan voor allebei het contract voortijdig opzeggen, moeten ze ook twee keer de verbrekingsvergoedig betalen.”

Ombudsman: NEEN

De federale ombudsman voor energie Eric Houtman zegt dat in het politieke akkoord hierover gesproken wordt over één overeenkomst met een energieleverancier. “Dat de leverancier zelf verschillende contracten moet afsluiten voor de twee producten is de zaak van de consument niet”, zegt Houtman. Hij geeft wel toe dat het een kwestie van interpretatie is. “Het blijft ambigu. Het is aan de minister om voor iedereen duidelijkheid te verschaffen.” Houtman zegt dat hij in de afgelopen weken meer dan honderd klachten heeft binnengekregen. “Ik bemiddel voor elke consument apart bij de energieleveranciers. Er zijn er behalve Electrabel nog minstens twee die twee keer laten betalen. Electrabel stemt doorgaans in met één enkele betaling als wij tussenbeide komen, weliswaar zonder dat ze ons over de grond van de zaak gelijk geven.” Reactie van Electrabel daarop: “Niet waar. Wij blijven ook na bemiddeling van de ombudsman bij onze aanrekening van de twee contractverbrekingen.”

Test-Aankoop: NEEN:

Test-Aankoop is het eens met de interpretatie van de ombudsman.

Provincie: NEEN

Provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert heeft de groepsaankoop van de provincie en de firma iChoosr mee georganiseerd. “Dit krijg je toch geen mens uitgelegd? Ze staan hier met één papier, één contract, maar ze moeten twee keer betalen. Ons advies is: niet doen. De eerste versie van het politiek akkoord is indertijd onder toenmalig federaal minister Freya Vanden Bossche (sp.a) ontstaan en de geest ervan is duidelijk bedoeld in het voordeel van de consument. Sp.a-parlementslid Renaat Landuyt heeft intussen een wetsvoorstel ingediend over de kwestie.

Minister: ONDUIDELIJK

De woordvoerster van de bevoegde minister Paul Magnette kon ook na herhaalde vragen woensdag en donderdag geen uitsluitsel geven. Het laatste antwoord gisteravond luidde dat er nog eens contact is geweest met de ombudsman en dat “een aantal pistes om dit probleem aan te pakken momenteel bekeken wordt”. DH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.