O*KA opent feestelijk de deuren

13 maart 2010 Open Cultuurcentrum Kalmthout opent feestelijk de deuren

Nieuwe wind waait door het Volkshuis Bijna een eeuw na de bouw van het Volkshuis in Kalmthout opent op 13 maart het O*KA haar deuren. Het Open Cultuurcentrum Kalmthout wil een culturele ontmoetingsplaats zijn waar iedereen zich thuis voelt en iedereen welkom is. Met een groots en gratis openingsfeest voor alle inwoners van Kalmthout en omstreken geven de initiatiefnemers alvast de aftrap voor een uitgebreid assortiment culturele lekkernijen.

Volkshuis
Volkshuis Kalmthout

Op zondag 2 mei 1926 werd op de Kapellensteenweg in Kalmthout de eerste grond uitgestoken voor de bouw van een Volkshuis. Naar een ontwerp van de gerenommeerde architect Eduard Van Steenbergen bouwden de leden en de sympathisanten van de toenmalige BSP met eigen middelen en met eigen inspanningen een ontmoetingshuis voor de gewone mensen van de gemeente. “Voor ’t volk door ’t volk”.

Het gebouw bestond uit een café, een kleine zaal, een winkel met magazijn en op de bovenverdieping een vergaderzaal met een bibliotheek en een jeugdherberg met “stortbaden”.

Op 10 juli 1927 werd het gebouw officieel ingehuldigd door Lode Craeybeckx, de latere burgemeester van Antwerpen. Later kwam er nog een bakkerij en een grote zaal voor toneel- en filmvoorstellingen bij. De volgende jaren werd er heel wat verbouwd en bijgebouwd. In de winkel kwamen de kantoren van De Voorzorg en het ABVV, er kwam een nieuwe woning voor de uitbater van het café en de toneelzaal werd een polyvalente feestzaal.

Vandaag, 84 jaar later, opent op 13 maart het O*KA, het Open Cultuurcentrum Kalmthout, feestelijk de deuren. En de slogan “Voor ’t volk door ’t volk” is nog altijd even actueel. Door de helpende handen van heel wat vrijwilligers en dankzij de steun van de Algemene Centrale van het ABVV, het gemeentebestuur, lokale sponsors en de subsidies van het Europese subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling LEADER begint het Volkshuis aan zijn tweede jeugd.

Meer dan ooit is het Volkshuis een open huis waar iedereen welkom is. Jong en oud zullen worden verwend met muziek, dans, theater, film en andere culturele evenementen. En omdat iedereen welkom is, geven de initiatiefnemers een grandioos en gratis openingsfeest voor alle inwoners van Kalmthout en omstreken op zaterdag 13 maart om 20.30u.

Logo O*KA
Logo O*KA

Meer informatie: O*KA Kapellensteenweg 234 2920 Kalmthout

info@okacultuurcentrum.be Geertje Bruyninckx tel. 03 298 55 77 Inga Verhaert tel. 03 240 52 53

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.