02/03/16 – #YouLoveTech is op zoek naar jong talent

Persbericht
Provincie Antwerpen

02 | 03 | 2016
Ontdek jouw passie voor wetenschap en techniek – http://www.youlovetech.be
#YouLoveTech is de komende maanden dé slogan om techniek en wetenschap hip te maken bij jongeren. In de sfeer van een festival wil de provincie Antwerpen de komende maanden kinderen en jongeren uit de bol laten gaan met wetenschap en techniek op talloze activiteiten en opendeurdagen. Doel? Ervoor zorgen dat zij met volle goesting kiezen voor een technische studierichting want bedrijven schreeuwen om technisch talent.

Dit voorjaar zet de provincie Antwerpen onder de slogan #YouLoveTech het technisch onderwijs in de kijker en laat ze zien dat je met zo’n opleiding heel wat jobmogelijkheden hebt. Vandaag werd de aftrap gegeven in het Provinciaal Havencentrum met twee voorbeeld initiatieven. Leerlingen van PITO Stabroek van het TSO Industriële wetenschappen proefden via het project ‘Haven vol Techniek’ van verschillende beroepen in de haven, industrie en logistiek. 100 bollebozen beten zich dan weer vast in de Sci Tech Challenge waarin ExxonMobil hen uitdaagt om oplossingen te vinden voor toekomstige problemen.

Jong Technisch talent gezocht voor de economie van de toekomst

“De economie van de toekomst zal draaien op jong technisch talent. Afgestudeerde jongeren kunnen meestal meteen aan de slag. Veel van hen krijgen zelfs de kans om te beginnen op hun stageplaats. Ook de VDAB knelpuntberoepenlijst toont aan dat technische talent het grootste tekort blijft.” vertelt gedeputeerde Ludwig Caluwé, bevoegd voor Economie. “Als provincie ondersteunen we de bedrijven in onze regio. Veel van hen hebben wel vacatures maar de vele werkzoekenden hebben niet de juiste vaardigheden.  We moeten de twee dus meer op elkaar afstemmen. Via de You Love Tech campagne laten we jongeren en werkzoekenden zoveel mogelijk proeven van deze jobs.”

De provincie Antwerpen ondersteunt talloze initiatieven die je nu handig op de overzichtskalender van http://www.youlovetech.be kan ontdekken. Via Haai!Tech bijvoorbeeld kunnen kinderen tussen 10 en 14 jaar op een leuke manier kennismaken met chemie, mechanica, hout, bouw, elektriciteit en electronica. Dit weekend kunnen dan weer laatstejaars middelbaar met tournee Martiem gratis deelnemen aan een rondrit in de haven om kennis te maken met de verschillende beroepen in de haven om zo hun verdere studierichting in wetenschap en techniek te kunnen kiezen.

Ook scholen kunnen in hun lessenpakket leerlingen laten kennismaken met technische beroepen. Zo kunnen klassen inschrijven voor een bezoek aan de diepe geothermie-installatie in Mol. “Dat is een groot succes want vrijdag wordt daar de duizendste bezoekende leerling verwacht,” aldus Ludwig Caluwé.

Een technische richting, misschien ook iets voor jou?

Met de You Love Tech campagne zet de provincie ook in op technisch onderwijs. Gedeputeerde Inga Verhaert wil dat hier een mentaliteitswijziging komt: “Jongeren laten een technische richting vaak nog links liggen bij hun studiekeuze. En dat is jammer, want bedrijven schreeuwen om technisch talent. Veel ouders sturen hun kinderen eerst naar een algemene secundaire opleiding om na een paar jaar over te schakelen naar een technische richting. Terwijl jongeren met een neus voor techniek er goed aan doen om dat talent van meet af aan te ontwikkelen. Wij investeren enerzijds in het provinciaal onderwijs waar we momenteel 91 studierichtingen aanbieden en anderzijds kunnen alle scholen gebruik maken van ons onderwijsflankerend beleid zoals bijvoorbeeld de technotrailer of de talentklassen.”

Met ‘You Love Tech’ trekken de provinciale scholen alleszins de Belgische festivalzomer vroeg op gang. Van 16 april tot en met 22 mei zijn hun opendeurdagen ondergedompeld in de sfeer van een festival met een unieke line-up van technische studierichtingen.
Via ‘Haven vol Techniek’ leren jongeren in het Havencentrum de beroepen uit de haven kennen

http://www.youlovetech.be

Ontdek jouw passie voor wetenschap en techniek en surf naar de website youlovetech.be.  Je kan er kennismaken met 91 opleidingen die 19 verschillende vakgebieden bestrijken zoals  wetenschappen en techniek, auto’s, elektriciteit, veiligheid, sanitair, mode en voeding. Wil je proeven van deze studierichtingen of jobs? Ga dan naar één van de activiteiten die je vindt op de kalender van #YouLoveTech.