305.000 euro voor basisscholen die zich actief inzetten voor verkeersveiligheid
De subsidiëring van verkeersveilige initiatieven in het kader van het label 10op10 was in 2009 alweer een groot succes. De provincie heeft aan 139 scholen die deelnemen aan het 10op10-project en 15 gemeenten, steden en districten met een deelnemende school op hun grondgebied een subsidie toegekend. In totaal kende de provincie iets meer dan 305.000 euro toe aan 10op10-scholen en iets meer dan 56.000 euro aan gemeenten, steden en districten.
Kwaliteitslabel 10op10 voor verkeersactieve scholen van het basisonderwijs
Het label 10op10 biedt erkenning en waardering aan basisscholen uit de provincie Antwerpen die zich actief inzetten voor veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Scholen die met het kwaliteitslabel kunnen pronken, dragen drie belangrijke doelstellingen hoog in het vaandel: ze bieden aan de leerlingen praktische en ervaringsgerichte verkeers- en mobiliteitseducatie; ze streven naar een veilige en vlot bereikbare schoolomgeving; en ze stimuleren een actieve betrokkenheid van de ouders.
Reeds 212 scholen zetten zich in om een 10 op 10 voor verkeer en mobiliteit te verdienen. Scholen en lokale besturen kunnen voor elk duurzaam project ter ondersteuning van de verkeerseducatie, -sensibilisatie en –veiligheid een aanvraag indienen. De meest voorkomende gesubsidieerde projecten zijn onderverdeeld in zeven categorieën. Hieruit blijken fietsen, didactisch materiaal en veiligheidsuitrusting de meest gebruikte toepassingen (zie bijlage). Uiteraard zijn de scholen vrij om andere creatieve projecten uit te werken.
Gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert: “Met de 10op10-subsidies maakt de provincie Antwerpen al sinds 2003 werk van verkeersveilige initiatieven in de schoolomgeving. De middelen en inhoudelijke begeleiding die de provincie aanbiedt, heeft duidelijk een meerwaarde, want het aantal subsidieaanvragen stijgt na zeven jaar nog altijd gestaag.”
Twee 10op10-subsidieprojecten in de kijker Heraanleg schoolomgeving Sinte-Maria Bonheiden De gemeente Bonheiden legt in samenspraak met de school een ‘kus je weg’-zone aan langs het parkeerplein. Dit is een zone waar ouders met de wagen stoppen om kinderen af te zetten of op te halen. De bestuurder blijft achter het stuur zitten en de wagen staat niet langer stil dan nodig voor het oppikken van de kinderen. De oversteek ter hoogte van de schooltoegang krijgt kleurrijke voetpadbeugels en een waarschuwingssysteem. Voetstappen op de stoep duiden de aanbevolen en veiligste weg naar school aan. De provincie Antwerpen kent voor het project een 10op10-subsidie van 5.000 euro toe.
Fietspromotiekaart Hove – Edegem – Mortsel (HEM) De gemeenten Hove, Edegem en Mortsel slaan de handel in elkaar voor de ontwikkeling van een fietspromotiekaart. De gemeenten maken zich sterk dat het stimuleren van een duurzame mobiliteit niet stopt aan de gemeentegrenzen. Ze gaan hierbij uit van het STOP-principe. Eerst stap- en trap verplaatsingen overwegen, daarna het openbaar vervoer. Pas als de eerste drie alternatieven niet mogelijk zijn, is het gebruik van het personenvervoer een verantwoorde keuze. De kaart geeft een aantal belangrijke fietsroutes weer met aanduiding van onder andere gevaarlijke punten, scholen, fietsenstallingen en trage wegen. De provincie Antwerpen is grote voorstander van grensoverschrijdende samenwerking, zeker op het vlak van mobiliteit, en kent het initiatief 6.387,78 euro toe.