1/10/12 Jeugdverenigingen bezorgd om onveilig verkeer

PERSBERICHT | 1 oktober 2012
Leiding KSJ-KSA-VKSJ test nieuw spel ROADsKILLs uit

________________________________________
De jeugdvereniging KSJ-KSA-VKSJ testte op haar startdag – zaterdag 29 september – het splinternieuwe spel ROADsKILLs uit. Steeds meer begeleiders komen namelijk in contact met onveilig verkeer. Op vraag van de provinciale jeugdraad ontwikkelde de provincie Antwerpen daarom in samenwerking met het Centrum voor Informatieve Spelen (CIS) ROADsKILLs. Dit strategisch en ludiek mobiliteitsspel maakt jeugdleiding bewust van de gevaren bij groepsverplaatsingen. De provincie Antwerpen verstuurt ruim 800 gratis exemplaren naar jeugdverenigingen en jeugddiensten op haar grondgebied. Alle grote jeugdbewegingen, zoals Chiro, KLJ, Scouts, promoten het spel op hun startdagen.

Jongeren testen mobiliteitsspel ROADsKILLS uit
Jongeren testen mobiliteitsspel ROADsKILLS uit

Jongeren testen mobiliteitsspel ROADsKILLS uit Jeugdverenigingen gaan jaarlijks op tocht. Als begeleider draag je de grote verantwoordelijk om de verkeersveiligheid van je leden te verzekeren tijdens al deze verplaatsingen. Toch zijn er nog heel wat mythes en foute vuistregels. De provincie Antwerpen helpt de laatste verkeersvraagstukken al spelend de wereld uit met ROADsKILLs.

ROADsKILLs leert jeugdverenigingen op een ludieke manier welke verkeersregels ze moeten volgen en welke afspraken ze best in groep maken. “Jeugdverenigingen bereiken is niet gemakkelijk. We kozen daarom voor een informatief spel, omdat dit beter aansluit bij hun leefwereld. Met ROADsKILLs willen we verkeersveiligheid aan bod laten komen op een leuke manier”, vertelt Inga Verhaert, gedeputeerde voor mobiliteit bij de provincie Antwerpen.

Jeugdleidster Dorien van den Broek erkent de nood aan verkeersveilige verplaatsingen: “De oudste groepen in onze jeugdbeweging rijden met de fiets van en naar het kamp. In zo’n grote groep, ongeveer 60 fietsers, is een fout snel gebeurd. Mijn knieschijf staat nu permanent los door een valpartij die vermeden kon worden als we allemaal iets bewuster omgingen met verkeersveiligheid”.

Een uniek mobiliteitsspel
ROADsKILLs is een mix van een tactisch bordspel met doe- en denkopdrachten over dode hoek, zichtbaarheid, oversteken, in groep op stap en fietsvaardigheden. Jeugdleiders moeten hun leden zo snel mogelijk van het jeugdlokaal naar de kampplaats brengen op een verkeersveilige manier. Het spel duurt ongeveer 2 uur. Meer informatie over de mogelijkheden van ROADsKILLs op www.provant.be/roadskills.

Toegankelijk voor alle jeugdverenigingen
De provincie deelt 800 gratis exemplaren uit aan jeugdverenigingen en jeugddiensten op haar grondgebied. Andere verengingen kunnen het spel aankopen voor 15 euro bij CIS.

Verschillende jeugdverenigingen dragen actief bij aan de promotie van ROADsKILLs. Zo wordt het spel getest op de startdagen van vele jeugdverenigingen.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde voor mobiliteit – provincie Antwerpen
tel. 03 204 52 50

Perscontact:
Kathy van Aperen
Dienst Mobiliteit
kathy.vanaperen@admin.provant.be
gsm 0478 68 07 40

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.