Tijdens de ‘Olympische Spelen’ voor koks haalt het Provinciaal Instituut PIVA brons.
________________________________________
Van 6 tot en met 9 oktober 2012 vond voor de 4de maal de Olympiade voor koks plaats in Erfurt, Duitsland. Het Provinciaal Instituut PIVA kreeg de loodzware taak de Belgische driekleur te verdedigen en volbracht deze missie met glans door met een bronzen plaque huiswaarts te keren.
Tijdens de ‘Cylinary Olympics’, een befaamde internationale 4-jaarlijkse kookwedstrijd, komen alle vormen en disciplines van het koken aan bod. 54 landen nemen het tegen elkaar op in de verschillende onderdelen. PIVA was hierbij de enige Belgische deelnemer. Het PIVA-team dat deelnam in de categorie ‘grootkeuken’ schitterde hier op een derde plaats.
De 4 deelnemende leraars moesten een volledig menu bereiden voor 150 personen. De kostprijs van dit menu mocht niet hoger liggen dan €3,5 per persoon. Na heel wat voorbereiding (opmaken menu met kostprijsberekening, voedingswaarden en werkschema dat al een jaar op voorhand moest doorgestuurd worden) raakte PIVA bij de laatste 16 die de preselectie overleefden. De 2 leerkrachten hotel, aangevuld met een diëtiste en en leerkracht slagerij konden voor wat betreft vragen rond dessert terugvallen op bereidwillige hulp vanuit de afdeling banketbakkerij.
Het menu met streekproducten was:
• romige soep van Noordzeegarnalen met croutons en basilicumolie;
• uitgebreide salad bar;
• knapperig gebakken zwijntje met Palm Royalesaus, gebakken witloof, rodekool met appelen, gratin van aardappelen met knolselder en Oud Bruggekaas;
• piccata van zandhaai met saffraansaus, gewokte groenten en driekleurige noedels of Mie
• lasagna met ricotta &tuinkruiden, groenteblokjes, kikkererwten en linzen, geschilferde Oude kaas;
• créme met gekarameliseerde appelblokjes in een gelei van kriekenbier , afgewerkt met cuberdonsiroop en een kleurig koekje