142 scholen sterk in het verkeer dankzij 10op10

Provincie Antwerpen beloont scholen voor hun inzet rond verkeersveiligheid

In 2001 startte de provincie Antwerpen met het label 10op10 om zoveel mogelijk basisscholen te stimuleren om te werken rond verkeersveiligheid. 10 jaar later hebben 142 scholen het label gekregen. Naar aanleiding van het 10-jarige bestaan, blies 10op10  tien kaarsjes uit en beloonde de provincie 142 scholen voor hun inspanningen rond verkeer en mobiliteit gedurende het voorbije schooljaar. 19 scholen kregen voor de eerste keer het label met officiële 10op10-labelplakkaat om aan de schoolpoort uit te hangen. Daarnaast werd ook de gloednieuwe 10op10-mascotte voorgesteld.

Op deze trefdag voor directeurs, verkeersgangmakers en verkeersouders van alle deelnemende 10op10-scholen en alle gemeenten en politiezones van de provincie Antwerpen verzorgde het 10op10-team een uitgebreid programma in Antwerp Expo. Op 1 oktober vond de labeluitreiking plaats en werd het gloednieuwe 10op10-mascotte ontwikkeld. Hierdoor kunnen scholen op een herkenbare manier naar ouders en kinderen communiceren over verkeer en 10op10. In samenwerking met het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve, afdeling Mode en Kunst ontwikkelt 10op10 dit schooljaar naast de digitale versie ook nog een looppop om te sensibiliseren aan de schoolpoort en 15 handpoppen om te gebruiken in de kleuterklassen. In de namiddag kon u de infomarkt met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van verkeer en mobiliteit bezoeken.

Subsidies voor verkeersveilige initiatieven van scholen en gemeenten

Om de inspanning rond verkeer en mobiliteit van de 10op10-scholen te belonen, geeft de provincie Antwerpen al 8 jaar op een rij een subsidies. Voor 2010 bedraagt de pot 400.000 euro. Alle 10op10-scholen en gemeenten, steden en districten met een 10op10-school op hun grondgebied maken kans op een subsidie. Infrastructuurwerken of andere duurzame initiatieven die verplaatsingen te voet, met de fiets, in carpool of met het openbaar vervoer stimuleren, komen in aanmerking.

Samenwerking met gemeentebesturen

Lokale besturen kunnen de scholen op hun grondgebied stimuleren om het label 10op10 te behalen. De provincie organiseerde het voorbije jaar infovergaderingen in gemeenten voor scholen die willen instappen in het 10op10-project. Met succes! Ondertussen hebben we de kaap van 225deelnemende scholen overschreden.

Ondersteuning voor scholen en gemeenten

Het provinciale 10op10-team ondersteunt scholen en gemeenten met een speciale website: http://www.10op10.be, een 2-maandelijkse nieuwsbrief, plaatsbezoeken en de organisatie van nascholingen en infosessies voor 10op10-scholen, gemeenten, politiezones en ouders.

Scholen die voor het eerst het label behaalden

1 Stedelijke basisschool Florastraat Antwerpen-Borgerhout
2 BSGO Veltwijck Antwerpen-Ekeren
3 Sint-Eduardus BS – A. Van Dyckstr. Schoten
4 St Eduardus Schoten
5 Giblo type 8 Beerse
6 Kiliaan Duffel
7 GLS De Schakel Brecht/Sint-Lenaarts
8 BS Sint-Montfort Kontich
9 De Wegwijzer Rijkevorsel
10 BSGO Erasmus afd. De Luchtballon Kalmthout
11 Giblo type 1 Beerse
12 GVBS Maria Middelares Brecht/Sint-job-in-’t Goor
13 GVBS Sint-Jozef Coloma afd. Vredestraat Mechelen
14 GBS de Verrekijker Ravels/Weelde
15 VBS De Schatkist Hulshout/Westmeerbeek
16 GVKS Het Moleke Rijkevorsel
17 Klimop Ravels/Eel
18 Gemeentelijke Basisschool Massenhoven Zandhoven-Massenhoven
19 De Toverdoos Hulshout

Voor meer informatie neem een kijkje op www.10op10.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.