17.000 fuifgangers veilig thuis met fuifbussen in 2010

Met gratis fuifbussen wil de provincie Antwerpen het hele jaar door fuifgangers veilig van en naar hun fuif vervoeren. En organisatoren laten nadenken over het mobiliteits- en verkeersveiligheidsaspect van hun evenement. In 2010 reisden op die manier zo’n 17.000 mensen gratis én op een veilige manier naar hun fuiflocatie en weer naar huis.

Ik heb het project fuifbussen in 2009 in het leven geroepen. Iedereen die in de provincie Antwerpen een fuif organiseert voor minstens 500 personen en aan alle voorwaarden voldoet, kan gratis fuifbussen aanvragen bij de jeugddienst van de provincie.  65 evenementen in de provincie Antwerpen maakten in 2010 gebruik van een of meer fuifbussen. Het gaat om kleinere fuiven met honderden bezoekers, maar evenzeer om grote organisaties met duizenden feestvierders. Vooral jeugdverenigingen (78,46%) gingen in op het aanbod van de provincie. Maar ook sport- en studentenclubs (respectievelijk 9,23% en 6,15%) legden fuifbussen in.

Per fuif kwamen er gemiddeld 273 bezoekers met de fuifbus. In totaal is dat goed voor ongeveer 17.000 passagiers en 112 fuifbussen. De fuifbussen reden in zowat de hele provincie Antwerpen. In Mol (12 fuiven) en Antwerpen (6 fuiven) waren ze het meest gegeerd. De vele fuiflocaties op die plekken zijn daar natuurlijk niet vreemd aan.

De reacties van de organisatoren die fuifbussen lieten rijden waren erg positief. En ook de passagiers zeggen dat ze de bus in de toekomst zeker nog zullen gebruiken. Vooral het veiligheidsaspect vonden de organisatoren een groot pluspunt.  En wanneer een fuif plaatsvond op een afgelegen plek, zorgde de fuifbus toch voor een optimale bereikbaarheid. Op die manier zagen de organisatoren naar eigen zeggen mensen opduiken die zonder de fuifbus waren weggebleven. Het blijkt dus ook een goede manier om extra mensen naar een fuif te lokken. De fuifbussen zijn een succes, dat is wel duidelijk. En dus gaan we op de ingeslagen weg verder. Het budget voor 2011 is opgetrokken en tegelijk zijn ook de voorwaarden lichtjes strenger geworden. Op die manier kan de fuifbus ook volgende jaar optimaal blijven voortrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.