17/9/12 Kruispunt Wortel-Kolonie terug toegankelijk voor recreanten

PERSBERICHT  |   17 september 2012
Kruispunt Wortel-Kolonie terug toegankelijk voor recreanten
___________________________________________
Kempens Landschap gaf opdracht tot de heraanleg en renovatie van het kruispunt van de vier gebouwen te Wortel-Kolonie. Deze werken zijn nu afgerond. Fietsers, wandelaars en gemotoriseerd verkeer kunnen terug van het kruispunt gebruik maken.

Het kruispunt als centrale onthaalpoort
Wortel-Kolonie werd in 1822 gesticht als ‘vrije landloperskolonie’ om landlopers en bedelaars onder te brengen die de woeste heidegronden ontgonnen. hiervoor werd ca. 500 ha grond ingericht volgens een orthogonaal drevenpatroon waarlangs de huisjes geschikt waren die onderdak boden aan de nieuwe bewoners. Centraal in Wortel-Kolonie werd het ‘kruispunt van de vier gebouwen’ ingericht. Hier bevonden zich de vier centrale en gelijkaardige hoofdgebouwen opgesteld in een ruitvorm rond het kruispunt. Deze plaats speelde dan ook een belangrijke spilrol binnen Wortel-Kolonie.

Kruispunt Wortel Kolonie
Kruispunt Wortel Kolonie

Wortel-Kolonie staat vandaag gekend als een uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Het volledige domein kreeg in 1999 dan ook het statuut van ‘beschermd landschap. Het ‘kruispunt van de vier gebouwen’ is in grote mate bewaard gebleven. Langs drie zijden flankeren nog steeds drie gebouwen het kruispunt in ruitvorm. In de loop der jaren echter, was de ruitvorm en de samenhang tussen de gebouwen verloren gegaan. Kempens Landschap heeft het initiatief genomen tot de herinrichting van het kruispunt van de vier gebouwen zodat het kruispunt terug zijn centrale onthaalrol kan spelen binnen Wortel-Kolonie.

Landschappelijk herstel
Met minieme landschappelijke ingrepen en een sober ontwerp, gebaseerd op de oorspronkelijke plannen, werd de authenticiteit van het kruispunt van de vier gebouwen hersteld. Hierbij werd de aloude rol van het kruispunt als centrale plaats en herkenningspunt binnen Wortel-Kolonie gerespecteerd. Van groot belang is de inpassing van het kruispunt in de landschappelijke omgeving. De wegen zijn heraangelegd met kasseien met een kleine verhoging om het doorgaand verkeer af te remmen en de ruitvorm is terug zichtbaar. In een latere fase volgt de groenaanleg om van het kruispunt terug een rustige en aangename ruimte te maken om te vertoeven.

Gedeputeerde Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap vzw: “ De wegenwerken hebben het uitzicht van het kruispunt sterk veranderd. Waar voordien een verwaarloosd kruispunt lag, is nu een verzorgd en landschappelijk aangepast kruispunt te zien. De bezoeker merkt meteen het verschil op doordat het belevingsgevoel en de authenticiteitswaarde van deze centrale plek hersteld zijn”.

Gedeputeerde Inga Verhaert, covoorzitter Kempens Landschap vzw: “Na de groenaanlegwerken zullen de vele wandelaars, fietsers en ruiters een mooie rustplaats erbij krijgen. Opnieuw een geslaagd initiatief van Kempens Landschap tot het herstel van de verschillende onthaalpoorten binnen de voormalige Landloperkolonies”

Steun vanuit Europa en de Vlaamse Gemeenschap
Kempens Landschap kan hiervoor rekenen op een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO) via het landschapsproject ‘Kolonies in de Noorderkempen’, op steun vanuit de Vlaamse gemeenschap in de vorm van een onderhoudspremie en op een cofinanciering vanuit de provincie Antwerpen.

Vzw Kempens Landschap is actief in 50 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multidisciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
http://www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.