19/1/2013 Afbraak Brechtse weekendverblijven in Noenheuvel en Gruttosingel krijgt landschapspremie

PERSBERICHT | 19 januari 2013
Start werkzaamheden om landschap te herstellen in Brechtse Heide.

Kempens Landschap vzw en de gemeente Brecht zullen in 2013 instaan voor het afbreken en opruimen van een tiental achtergestelde weekendverblijven op de Noenheuvel en Gruttosingel. Het verwijderen van deze gebouwen kadert in een groter project rond natuur- en landschapsherstel in de Brechtse Heide. De uitvoering zal deels worden gefinancierd met een landschapspremie voor beheerwerken. 

Brecht Noenheuvel
Brecht Noenheuvel

Noenheuvel en Gruttosingel in Brecht
De Noenheuvel en de Gruttosingel maken deel uit van de Brechtse Heide. De 2 zones staan echter in schril contrast tot de rest van dit schitterende, tevens beschermde landschap. Decennia geleden werden hier weekendhuisjes opgetrokken. Later heeft men de site in een weekendzone willen omzetten, maar omdat ze niet in aanmerking kwam voor regularisatie, zijn de plannen uiteindelijk niet doorgegaan. Stilaan zijn de eigenaars verdwenen, raakten de weekendhuisjes in verval en verloederde het gebied. Velen hadden de site al opgegeven, maar vzw Kempens Landschap en de gemeente Brecht zagen in het gebied net een groot potentieel op landschappelijk gebied.

Al sinds 1999 is vzw Kempens Landschap actief in deze regio. Met de verwerving van het domein De Poppelaer (10 ha) werd de eerste recreatieve buffer voor de Brechtse Heide een feit. De Poppelaer is niet alleen op zich een uniek gebied, het vormt ook een belangrijke toegangspoort tot de Brechtse Heide. In 2007 werd het engagement ter vrijwaring daarvan vernieuwd met de aankoop van twee bospercelen in de Noenheuvel. Sindsdien is het areaal dat vzw Kempens Landschap hier in eigendom heeft, uitgegroeid tot ca. 6 ha. Co-voorzitster Inga Verhaert: Nog steeds kloppen eigenaars bij vzw Kempens Landschap aan om over de verkoop van hun perceel in de Noenheuvel te praten. Het gros van deze percelen is bebouwd. In het landschapsbeheerplan Brechtse Heide staat het plan om de bebouwing te verwijderen. Vzw Kempens Landschap en de gemeente Brecht maken hier samen werk van.”

Brecht Gruttosingel
Brecht Gruttosingel

Landschapspremie beheerwerken Brechtse Heide
Voor beheerwerken die in een landschapsbeheerplan zijn opgenomen, kan beroep worden gedaan op een landschapspremie. In oktober 2012 diende Kempens Landschap een aanvraagdossier in voor het afbreken van 14 weekendverblijven en het opruimen van 6 percelen in de Noenheuvel en Gruttosingel in Brecht. In december werd voor deze werken een premie toegekend door Onroerend  Erfgoed. “Dankzij deze premie, die maar liefst 70% van de uitvoeringskosten omvat, kunnen Kempens Landschap en de gemeente Brecht weldra aanvatten met de werken. De afbraakwerken in de Noenheuvel en de Gruttosingel zullen al op korte termijn een duidelijk resultaat opleveren, maar daarnaast zal het project ook een belangrijke stap zijn in het landschapsherstel in het ganse gebied van de Brechtse Heide!” legt Peter Bellens, co-voorzitter van Kempens Landschap uit. 

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40

Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.