2,4 miljoen euro bespaard met groepsaankoop groene stroom

Tot 14 november konden de deelnemers aan de samenaankoop beslissen of ze zouden ingaan op het aanbod van energieleveranciers Essent en Lampiris. Op 4 oktober boden zij de laagste prijs voor respectievelijk groene elektriciteit en de combinatie gas – elektriciteit. Alle deelnemers kregen een persoonlijk overzicht van hun besparing en 12.153 van hen besloten daarop van energiecontract te veranderen.

Campagnebeeld Samen gaan we groener
Campagnebeeld Samen gaan we groener

De samenaankoop Groene energie van de provincie Antwerpen is een onverhoopt succes geworden. Meer dan 28.000 mensen schreven zich in, maar liefst 43% daarvan ging ook effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers Essent en Lampiris. Al die mensen samen hebben bijna 2,4 miljoen euro bespaard.

Met de samenaankoop is 50.000 MWh elektriciteit groen gemaakt. Ofwel minstens 4,5 miljoen auto’s op het traject van de Antwerpse ring waarvan de co2 uitstoot is gecompenseerd!

Goed voor het milieu dus. Maar ook voor het budget. Alle deelnemers samen bespaarden bijna 2.382.595 euro. Een gemiddeld gezin dat deelnam en overstapte zag zijn normale provinciebelasting van 35 euro, meer dan 6 keer terugbetaald. Een volledige legislatuur dus.

Samen groener en sterker

Deelnemers konden online inschrijven of aan de balie van hun gemeentebestuur. Die lokale loketten noteerden zo’n 10% van de inschrijvingen. De provincie Antwerpen vindt het belangrijk om als bestuur mensen wegwijs te maken op de vrije energiemarkt. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Er bestaat nog steeds een grote drempel bij veel mensen om van energieleverancier te veranderen. Het vertrouwen in de provincie als degelijk bestuur, werkt die drempels overduidelijk weg. De provincie gebruikt haar schaal om een gezamenlijk actie met 64 gemeenten op touw te zetten. En zo te bewijzen dat vele kleine consumenten heel wat kunnen bereiken als ze zich verenigen.”

Nieuwe samenaankoop in 2011

Deze eerste samenaankoop is een groot succes gebleken. De meest voorkomende vraag van intekenaars was:  “Wat gebeurt er na een jaar, wanneer mijn contract met korting is afgelopen?”. De provincie biedt een duidelijk antwoord door de samenaankoop volgend jaar weer te organiseren. Iedereen krijgt dus de garantie dat hij opnieuw (of voor de eerste keer) kan deelnemen en zo blijvend kan profiteren van kortingen op de energiefactuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.