26/8/15 – 3 leveranciers voor groepsaankoop zonnepanelen

 11.500 gezinnen schreven zich in voor groepsaankoop zonnepanelen van provincie Antwerpen

Drie leveranciers zullen er voor zorgen dat er opnieuw een pak meer zonnepanelen verschijnen in de provincie Antwerpen. Zij wonnen de veiling voor de groepsaankoop die de provincie voor de tweede keer organiseerde. Meer dan 11.500 gezinnen hebben zich ingeschreven. Hiermee overtreft de tweede editie van de groepsaankoop de eerste al meteen. De deelnemers kunnen nu gemiddeld 26 procent goedkoper zonnepanelen plaatsen.

Inga Verhaert, gedeputeerde voor energie en initiatiefneemster reageert opgetogen: “Vorig jaar bereikten we al een grote groep mensen, meer dan 10.000. Dit jaar hebben nog meer nieuwe mensen zich ingeschreven. Een ongelofelijk succes!  De eerste groepsaankoop zorgde voor 2400 nieuwe zonnepaneelinstallaties. Daarmee werden er dubbel zoveel zonnepanelen geplaatst in Vlaanderen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Afwachten of dat dit jaar opnieuw gebeurt…”

Verschillende gekwalificeerde leveranciers van zonnepanelen hebben hun beste bod uitgebracht op een online veiling. Het resultaat is een prijs die gemiddeld 26 procent onder de gangbare prijzen op de markt ligt. De winnende leveranciers zijn IZEN uit Lille, KTI-WTI uit Zandhoven en Gutami Solar Projects uit Beringen.

Veranderde markt

Het was voor veel mensen nog steeds niet duidelijk dat zonnepanelen een interessante investering zijn. Inga Verhaert: “In het laatste jaar is er veel veranderd, waardoor de energierekening fors is gestegen. Het is nu dus meer dan ooit de moeite om deel te nemen aan de groepsaankoop. Want als je de rekening maakt, blijkt dat een gemiddeld gezin een zonnepanelensysteem ruim binnen de 10 jaar terugverdient. Met daarna nog minstens 15 jaar gratis stroom.“

De 11.500 deelnemers die zich de afgelopen maanden hebben ingeschreven ontvangen vanaf volgende week een persoonlijk voorstel. Ze hebben tot en met 12 oktober de tijd om het te accepteren. In de maand september worden in de hele provincie informatieavonden georganiseerd voor deelnemers van de groepsaankoop.