28m lange fiets- en wandeltunnel schuift dit weekend onder sporen aan station van Willebroek

Fietstunnel onder spoor in Willebroek
Fietstunnel onder spoor in Willebroek

Ongezien huzarenstuk van vakmanschap en snelheid Dit weekend laten de provincie Antwerpen en Infrabel een indrukwekkende klus uitvoeren aan het station Willebroek. In twee dagen en drie nachten tijd zullen medewerkers van de bouwonderneming de sporen volledig openbreken, een immense doorgang uitgraven, een geprefabriceerde fiets-en voetgangerstunnel van 28 meter onder de sporen schuiven én het spoor opnieuw aanleggen! De klus moet tegen maandagmorgen 5 uur geklaard zijn want dan rijden er opnieuw treinen over de sporen tussen Sint-Niklaas en Mechelen.

De geprefabriceerde fiets- en voetgangerstunnel zal op 4 september ingeschoven worden op zijn plaats onder de sporen aan het station van Willebroek. Met deze tunnel zorgt de provincie Antwerpen samen met Infrabel voor een veilige oversteek van de treinsporen voor voetgangers en fietsers én een aansluiting op de fiets-o-strade Mechelen – Sint-Niklaas. Voor de aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel kan de provincie rekenen op Europese en Vlaamse steun. De tunnel zal klaar zijn midden 2011.

Om het treinverkeer zo weinig mogelijk te hinderen, werd de tunnel vooraf gefabriceerd in een bouwput naast de sporen. Het weekend van 4 en 5 september wordt de tunnel op rails gezet en ingeschoven op zijn plaats onder de sporen. Hiervoor worden de sporen ter hoogte van het station Willebroek opgebroken, de tunnel ingeschoven en de sporen opnieuw aangelegd. Door het opbreken van de sporen zullen er geen treinen rijden tussen Mechelen en Sint-Niklaas van vrijdagavond 22 uur tot maandagochtend 5 uur.

Op zaterdag 4 september geven Inga Verhaert, gedeputeerde voor Mobiliteit en Roger Mares van Infrabel een korte toelichting over deze spectaculaire ingreep en het ganse project. Er is gelegenheid tot nemen van foto’s en beeldmateriaal tijdens het inschuiven van de tunnel. U bent van harte uitgenodigd op dit persmoment.

Programma: 10 uur: verwelkoming en toelichting door Inga Verhaert, gedeputeerde voor Mobiliteit 10.15 uur: toelichting door Roger Mares, Infrabel 10.20 uur: fotomoment: inschuiven fietsentunnel 10.30 uur: gelegenheid tot vragen stellen

Praktische info: wanneer: Zaterdag 4 september om 10 uur waar: Station Willebroek, Stationsplein 1, 2830 Willebroek

Perscontacten: Verantwoordelijke gedeputeerde Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 50

Chris Brouwers Diensthoofd Mobiliteit chris.brouwers@admin.provant.be tel. 03 240 52 87 – gsm 0476 42 07 95

Bram De Saedeleer Infrabel tel. 02 525 42 51 – gsm 0495 04 04 59

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.