31/3/15: Antwerpen ondertekent als eerste provincie charter ‘Goe Gespeeld!’

Provincie komt op voor groen, avontuurlijk en plezant buitenspelen.

Naar aanleiding van de Buitenspeeldag op 1 april heeft de provincie Antwerpen vandaag als eerste provincie het charter ‘Goe Gespeeld!’ ondertekent. Daarmee belooft ze mee te werken aan een positief en verdraagzaam speelklimaat en zet ze in op het recht op spelen.  Gedeputeerde Inga Verhaert ondertekende het charter samen met enthousiaste kinderen in het Provinciaal Suske en Wiske – Kindermuseum.

Spelen is een kinderrecht! En toch is het vandaag niet meer evident om écht buiten te spelen. Vlaamse kinderen spelen nog maar de helft zoveel buiten als hun leeftijdsgenoten 25 jaar geleden. Vanuit het jeugdwerk ontstond zo een charter ‘Goed Gespeeld!’.

Gedeputeerde voor jeugd Inga Verhaert: “Spelen kan nooit overlast zijn. Daarom willen we als eerste provincie een duidelijk signaal geven.  We hebben het charter ‘Goe Gespeeld!’ vertaald naar onze ‘provinciale’ realiteit. Zo beloven we bijvoorbeeld dat kinderen overal mogen spelen op de verschillende locaties en domeinen van de provincie. We beloven dat kinderen dat in het groen kunnen doen en dat ze zich veilig kunnen verplaatsen. Kinderen mogen (in de mate van het mogelijke) mee de provinciale ruimte ontwerpen en we houden als beleid elke keer rekening met de impact van onze beslissingen op kinderen en jongeren.”

Veel van de provinciale locaties zijn een gedroomde speelplek voor het georganiseerd jeugdwerk. Ook zij krijgen voldoende speelruimte. Inga Verhaert: “Het charter moet er ook voor zorgen dat niet alleen de jeugddienst, maar ook alle andere diensten binnen de provincie aandacht hebben voor groen, avontuurlijk en vooral plezant buitenspelen. We richten daarvoor een werkgroep op met mensen van verschillende provinciale diensten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.