8/10/12 172 scholen behalen het provinciale 10op10-label voor verkeersveiligheid

PERSBERICHT | 8 oktober 2012
Provincie Antwerpen beloont verkeersactieve scholen met labeluitreiking
___________________________________________________
Provincie Antwerpen startte in 2001 met het 10op10-project. Zo stimuleert ze basisscholen om actief te werken rond verkeer. Na 12 jaar kan 10op10 rekenen op maar liefst 260 deelnemende scholen, waarvan al 66% het label behaalde. Provincie Antwerpen beloont 172 scholen voor hun inspanningen rond verkeer en mobiliteit met een labelplakkaat. Elf scholen hangen met veel trots voor de eerste keer het officiële 10op10-logo aan hun schoolpoort. Door hun betrokkenheid en ondersteuning op vlak van verkeerseducatie zijn ook gemeenten en politiezones van de provincie Antwerpen welkom op de uitreiking.

Ondersteuning voor scholen en gemeenten

Milo de 10 op 10 mascotte
Milo de 10 op 10 mascotte

Het provinciale 10op10-team biedt ondersteuning via een website, een trimestriële nieuwsbrief, plaatsbezoeken op maat van elke school en de organisatie van nascholingen/infosessies voor scholen, gemeenten, politiezones en ouders.

Educatief cadeau op maat
De Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting voor Verkeersveiligheid (VSV) maakte duidelijk dat het thema ‘verkeersborden’ nog onvoldoende gekend is voor vele leerlingen. Alle labelscholen ontvangen daarom een setje magnetische verkeerborden. Zo kunnen leerkrachten hun leerlingen op een leuke manier informeren over verkeersborden.

Scholen getuigen
Na het openingswoordje van gedeputeerde Inga Verhaert deelden verschillende leerkrachten hun ervaringen. Ze vertelden ook welke invloed de deelname aan 10op10 heeft op hun school.

Nancy Stevens – kleuterschool De Zevensprong in Brecht: “Voor mij is de labeluitreiking samen te vatten in 3 woorden: GENIETEN-WAARDERING-VERRIJKING. Ik vind het echt fantastisch om met zoveel scholen te mogen ervaren dat je werk als verkeersgangmaker een ‘10op10’ waard is.”

Inge Vosters – Klimop Ravels: “Door het 10op10-label van de provincie Antwerpen komt de verkeerseducatie in onze school duidelijk veelvuldiger en méér praktijkgericht aan bod. Na theorie wordt de nadruk vooral op de praktijk gelegd door te oefenen op de speelplaats en op straat. Ook in de kleuterschool probeer ik bewust meer aandacht te besteden aan de kwantiteit en kwaliteit van de verkeerslessen, maar ook bij andere activiteiten heb ik oog voor het eventueel nastreven van een verkeersdoelstelling. Eén van onze verkeerstips staat elke maand in de kijker door nieuwsbrief en verkeersbord aan de poort.”

Interactief programma voor en door verkeersenthousiastelingen
Het 10op10-team dompelde de deelnemers onder in 4 korte workshops van 30 minuten. De onderwerpen voor de workshops waren:

• Klasgerichte oefeningen rond de dode hoek

• Werken met 10op10-lesfiches

• Kleuterideetjes rond verkeer

• Sensibiliserende acties

Als alternatief programma was er in de hoofdzaal de mogelijkheid om educatief filmmateriaal van het voorbije schooljaar te bekijken.

Nancy Stevens van de kleuterschool De Zevensprong in Brecht verzorgde dit jaar de kleuterworkshop. Ze laat zien hoe je kleuterverkeer kunt integreren in de schoolwerking. Haar school werkt thema’s uit zoals de gordel, fluokledij en flinke stappers met oog voor oefening in zowel beschermde omgeving als op straat. In de kleuterschool leiden de kleuterjuffen elk thema in door een origineel toneeltje.

De 10op10-scholen Sint-Jan en Sint-Joris, allebei uit Willebroek, komen hun sensibiliserende acties over fout parkeren en het belang van fluo voorstellen.

Chris Pierloot van het Antwerpse stadsdepartement Actieve stad heeft jarenlange ervaring met het werken rond de dode hoek en neemt deze workshop voor zijn rekening.

Labels in de kijker

10op10 labels in de kijker
10op10 labels in de kijker

1e jaar label
VBS De Dageraad Antwerpen
GBS Aarschotsebaan Berlaar
VBS De Wijngaard Laakdal
GBS Eindhout Laakdal
VBS Don Bosco Mechelen
BS.GO Ter Linde Schoten
GBS GLOC Sint-Katelijne-Waver
VBS Hagelstein Sint-Katelijne-Waver
VKS Heilig Graf Vosselaar
VLS Heilig Graf Vosselaar
VBS Sint-Jan Willebroek

Provincie Antwerpen verwent de scholen die dit jaar het label reeds voor de 5de maal op rij behalen met een extra loopfiets of educatief pakket.

5e jaar label
BSGO! Melgesdreef Antwerpen-Merksem
VBS Ter Veste Herselt
GBS ’t Dreefke Hoogstraten
VBS De Klimtoren Hoogstraten
VBS Mater Christi Lint
VBS De Ark Mechelen
BSGO! Victor Van de Walle Mechelen
BS Delta Oud-Turnhout
GLS De Knipoog Ranst

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde voor Mobiliteit en Onderwijs, sp.a
tel. 03 240 52 52

Perscontact:
Kathy Van Aperen
Teamverantwoordelijke Sensibilisatie en Educatie
Dienst Mobiliteit
kathy.vanaperen@admin.provant.be
tel. 0478 68 07 40
http://www.10op10.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.