Antwerpen, Lier, Kasterlee, malle en vorselaar dingen mee naar de titel “Ambassadeur Vlaanderen lekker land”

Welke stad of gemeente maakt van haar culinaire erfgoed en authentieke troeven het sterkste toeristische project? Dat is de hamvraag van de campagne ‘Word ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’. De vzw Tafelen in Vlaanderen en Toerisme Provincie Antwerpen nomineerden Antwerpen, Lier, Kasterlee, Malle en Vorselaar voor de provincie Antwerpen. De 5 laureaten hebben tot 1 september de tijd om de professionele jury én het grote publiek te overtuigen dat zij die felbegeerde titel verdienen.

De campagne ‘Word ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’ is een initiatief van de vzw Tafelen in Vlaanderen, in samenwerking met de provinciale toeristische organisaties en de federatie Horeca Vlaanderen. Samen willen ze de culinaire troeven van Vlaanderen op toeristisch vlak uitspelen. De gemeenten die hun culinaire aanbod op de meest creatieve manier promoten, ontvangen de eretitel van ‘ambassadeur’. Het project krijgt de steun van het Vlaams ministerie van Toerisme, Toerisme Vlaanderen, de Academie voor Streekgebonden Gastronomie en VLAM.

In elke Vlaamse provincie heeft een provinciale jury – met daarin vertegenwoordigers uit de toeristische sector en de horeca, kabinetsleden van de minister van Toerisme en leden van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie – 5 laureaten geselecteerd.

Even voorstellen: de 5 Antwerpse laureaten

Malle, oost en west, Mals en Vlaams lekkers op zijn best

Toerisme Malle pakt uit met een brede waaier aan lekkere activiteiten. Zoals een huifkartocht die je van het ene Vlaamse streekgerecht naar het andere voert. TripelTrap, een geleide wandeling waarbij je een rugzak vol lekkers meekrijgt. Of de fietstocht ‘Van Schors tot Schuim’ met authentieke streeklekkernijen en de ‘Kempense Proeverij’ op de laatste zondag van augustus. De wereldbefaamde trappist van Westmalle ontdek je tijdens een heerlijk verblijfsarrangement of tijdens een kooksessie in Kasteel de Renesse dit najaar.

‘Goesting’ van Toerisme Lier

In Lier draait alles rond goesting en de gelijknamige fictiereeks. Via een wandeling, fietstocht of vespatrip ontdek je niet alleen het charmante stadje maar ook de lekkerste streekproducten en -gerechten. Zo kun je een jaar lang in 13 horecazaken smullen van eigentijdse Belgische terroirkeuken. Wie graag langer blijft, kiest voor een van de verblijfsarrangementen. Ten slotte is er het gloednieuwe cycling dinner: een fietstocht door het prachtige Pallieterland met onderweg een verrukkelijk ontbijt, voor- en hoofdgerecht en dessert.

Op avontuur in Antwerpen

De stad Antwerpen werkt samen met de vzw Culinaire Wandelingen. Voortaan wordt in elk van de 9 culinaire wandelingen minstens één Antwerps streekproduct in de kijker gezet: van een bolleke Koninck over de Amberes en Ordal tot de Antwerpse Handjes. Talrijke culinaire ondernemers en gezellige horecazaken werken mee aan deze groepswandelingen onder leiding van een gids. Vanaf september kun je er ook een meerdaags verblijf van maken. ’s Morgens verwennen de deelnemende hotels je met een echt Antwerps ontbijt.

Pompoen of geen pompoen: in Kasterlee is het om het tafelen te doen

Kasterlee gooit het jaarlijkse najaarsprogramma ‘oktober = pompoenmaand’ in de strijd. De twee belangrijkste pijlers van dit project vormen gastronomisch genieten en evenementen. Voor het gastronomische luik werkt Toerisme Kasterlee samen met bijna alle horecazaken in de gemeente. Die serveren tijdens de maand oktober diverse gerechten met pompoen. Ook hobbykoks kunnen hun eigen creatie indienen. De lijst met evenementen in oktober is indrukwekkend, met de Pompoendag en de Pompoenregatta op de Kleine Nete als blikvangers.

Verwennerij in het land van Nete&Aa: smikkeltocht langs verrassend mooie en natuurlijke plekjes in het hart van de Kempen

Toerisme Vorselaar – in samenwerking met de gemeenten Herentals, Grobbendonk, Zandhoven, Lille en 6 lokale horecazaken – neemt deel aan de wedstrijd met de smikkeltocht, een jaarlijks terugkerende ‘lekkere’ trip. Tot eind september kun je bij de toeristische infokantoren van bovenstaande gemeenten een smikkelpakket kopen. Tijdens de fietstocht geniet je in de deelnemende horecazaken van een streekeigen product of gerecht. Van een uniek streekbiertje over vers gedraaid hoeveijs, een broodmaaltijd met streekeigen hoevekazen tot een volwaardige streekmaaltijd.

Campagne start op 20 mei

Net als in de andere Vlaamse provincies binden de Antwerpse laureaten nu onderling de strijd aan. Op donderdag 20 mei barst de campagne los. De kandidaten zullen gebruikmaken van onder meer banners op websites, sociale media, radio en televisie, de geschreven pers, horeca, het bedrijfsleven, de toeristische sector en verenigingen. Ook de vzw Vlaanderen Lekker Land zal de 25 laureaten ondersteunen in haar communicatie.

Het grote publiek kan stemmen via www.vlaanderenlekkerland.be. De voorkeurstem van het publiek bepaalt voor een kwart de uitslag. Het verdict van de nationale jury geeft de doorslag. Die jury kiest begin september één ambassadeur per provincie.  De bekendmaking gebeurt tijdens een nationale persconferentie op 16 september.

Inga Verhaert, gedeputeerde voor Toerisme, is blij met dit initiatief: “Ook in het beleid van Toerisme Provincie Antwerpen zijn streekbeleving en streekproducten steeds prominenter aanwezig. Bij de onlangs vernieuwde Boomgaardroute nodigen we fietsers uit om onderweg te proeven van de thuisverkoop van fruitboeren. Vorige week lanceerden we de website www.beersofantwerp.be en 3 bierfietsroutes in Antwerpen, Puurs en Westmalle. En we overtuigen steeds meer logiesuitbaters om bij het uitwerken van arrangementen extra aandacht te besteden aan streekproducten. De Antwerpse korte vakanties in het gloednieuwe magazine ‘Vlaanderen Lekker Land’ bewijzen het. We zullen de wedstrijd dan ook op de voet volgen en zijn erg benieuwd wie het in onze provincie zal halen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.