Antwerpen sterkst groeiende provincie op vlak van verblijfstoerisme

Ondanks het matige weer en de economische crisis hield de toeristische sector in de provincie in het afgelopen jaar goed stand. Meer zelfs, op verschillende vlakken werd er vooruitgang geboekt. Het verblijfstoerisme steeg met 5,2 %. Daarmee is Antwerpen de sterkst groeiende provincie van Vlaanderen. Bij de dagjestoeristen blijft het fietstoerisme razend populair. En op het vlak van toeristische attracties scoren de Olmense Zoo, indoorspeeltuin Speelstad, het interactieve waterdoecentrum Hidrodoe, het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer en de Lilse Bergen opmerkelijk hoog.  De provincie zelf zette vorig jaar een nieuwe evenementenreeks op de kaart Terra Nova. Gedeputeerde Inga Verhaert, bevoegd voor toerisme, is zeer tevreden: ” de toeristische sector in onze provincie is goed voor 34.000 jobs”

Tegen de verwachting in zette de stijging in het verblijfstoerisme van 2007 zich vorig jaar voort. De voorlopige cijfers tot en met oktober 2008 geven een stijging van 5,2% weer. Daarmee is Antwerpen de sterkst groeiende provincie in Vlaanderen. Het totale aantal aankomsten in onze provincie wordt geschat op 1,4 miljoen. Dit komt overeen met 3,5 miljoen overnachtingen, gespreid over de kunststeden Antwerpen en Mechelen en de regio’s Antwerpse Kempen en Scheldeland.

Desalniettemin verwachten we dat de recessie zichtbaar wordt in de toeristische cijfers van het laatste trimester van 2008. Vooral de hotelsector, die sterk afhankelijk is van de zakelijke markt, lijkt kwetsbaar. Dit blijkt ook uit de eerste indicaties die de Hotelbarometer vanaf de zomer aangeeft.

Fietstoerisme populair bij dagjestoeristen

Op het vlak van dagtoerisme blijft fietsen razend populair. Het netwerk van fietstellers, die her en der verspreid liggen over de provincie, registreerde een lichte stijging (+1%) van het aantal fietsers ten opzichte van het jaar voordien. De pieken in het aantal geregistreerde fietsers (zie onderstaande grafiek) komen duidelijk overeen met de weerstatistieken van het KMI. Niet minder dan 3,1 miljoen fietsers maakten – bewust – een trip langs het fietsknooppuntennetwerk. Bovendien investeert Toerisme Provincie Antwerpen dit jaar in nieuwe fietstellers, die het aantal fietsers nog nauwkeuriger kunnen registreren.

Toeristische attracties halen 6% meer bezoekers

Ook de toeristische attracties in de provincie presteerden sterk. Het bezoekersaantal aan de attracties in de Antwerpse Kempen lag zelfs 6% hoger dan in 2007. Vooral de grotere attracties scoorden goed. De Olmense Zoo kende met meer dan 150.000 bezoekers zelfs een stijging met 36%. Andere uitschieters zijn de indoorspeeltuin Speelstad en het interactieve waterdoecentrum Hidrodoe, met respectievelijk +10% en +6%. Ook de recreatiedomeinen, waaronder Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer (+8%) en de Lilse Bergen (+15%), boekten het voorbije jaar opmerkelijke resultaten, ondanks de nogal sombere zomer.

Vuurdoop voor Terra Nova

Het provinciebestuur pakte in 2008 ook uit met Terra Nova. Voor de eerste verwenzomer werden 1.500 tickets verkocht. Verspreid over 13 locaties vonden tal van activiteiten plaats. Vooral evenementen buiten de stad, zoals gps-zoektochten en avontuurlijke kampeerarrangementen met mama of papa, waren erg in trek.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Ook dit jaar wil het provinciebestuur haar inwoners laten kennismaken met de provincie Antwerpen door aantrekkelijke, grensverleggende en budgetvriendelijke vrijetijdsactiviteiten aan te bieden.”

Toeristische sector goed voor 34.000 jobs

Tijdens de economische crisis die we momenteel doormaken wil TPA meer dan ooit wijzen op het belang en de stuwende kracht van toerisme voor de economie in de provincie Antwerpen. Op basis van RSZ en RSVZ-cijfers kunnen we stellen dat de toeristische sector in de provincie goed is voor 34.000 jobs, meer dan bijvoorbeeld de chemische nijverheid of de financiële sector, wat overeenkomt met 4 à 5% van de totale werkgelegenheid. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Uitstapjes of vakanties dicht bij huis zijn niet alleen duurzaam. Als het economisch wat minder gaat, vormen zij bovendien het perfecte alternatief voor de duurdere reis naar het buitenland. Bovendien ontdek je in eigen streek gegarandeerd onverwachte pareltjes en plekjes.”

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Inga Verhaert, gedeputeerde voor Toerisme, spa.

T 03 240 52 50

iverhaert@provant.be

Perscontact:

Toerisme Provincie Antwerpen

Gilles Facon, manager Beleid en Ontwikkeling

T 03 240 63 75

gilles.facon@tpa.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.