Antwerps provinciebestuur organiseert groepsaankoop 100% groene stroom

6 juli aftrap campagne: Samen op weg naar goedkopere groene energie

Gisteren gaf gedeputeerde Inga Verhaert de aftrap van de campagne “Samen op weg naar goedkopere groene stroom”. Van 6 juli tot 1 oktober kunnen alle inwoners van de provincie vrijblijvend inschrijven voor een groepsaankoop 100% groene stroom. “Hiermee willen we meer mensen de stap laten zetten naar groene energie,” argumenteert Verhaert “en via het principe van de groepsaankoop trachten we als aantrekkelijke klant kortingen op de energiemarkt te verkrijgen”. De firma iChoosr werd aangetrokken om de groepsaankoop te begeleiden en neemt de volledige administratieve afhandeling van de overstap naar de goedkoopste leverancier voor haar rekening. 64 gemeenten steunen het initiatief en promoten het mee bij hun inwoners.

Gedeputeerde Inga Verhaert gaf samen met Bart Stevens van iChoosr de aftrap van de campagne Groene stroom heeft vaak een duur imago, nochtans verklaarde de VREG onlangs dat de trend gekeerd is en groene stroom niet langer duurder is dan gewone, ‘grijze’ stroom. Om bewoners makkelijker de overstap te laten maken naar milieuvriendelijke energie, organiseert het Antwerpse provinciebestuur een groepsaankoop 100% groene stroom.

Van 6 juli tot 1 oktober kunnen particuliere inwoners van de provincie Antwerpen zich vrijblijvend en zonder aankoopverplichting inschrijven voor de samenaankoop. Op 4 oktober is er een veiling waar alle energieleveranciers hun beste bod kunnen doen. Deze bieding is online en kan door iedereen gevolgd worden. Daarna krijgen de inschrijvers een gepersonaliseerd voorstel. Op basis van deze informatie moeten zij binnen de maand beslissen of ze al dan niet de overstap maken naar de winnende energieleverancier. Deze overstap gebeurt in de periode 1 januari 2011 tot 31 juli 2011.

Voor alle informatie en om je in te schrijven kan je surfen naar www.samengaanwegroener.be

Hoe meer inschrijvers hoe goedkoper Naast het promoten van groene stroom, wil de provincie ook de kloof dichten tussen de consument en de energieaanbieders. Gedeputeerde Inga Verhaert: “De huidige energieprijzen in Vlaanderen zijn nog steeds hoger dan in de ons omringende landen. Nochtans is energie een basisproduct en kan iedereen in tijden van economische crisis een extra besparing gebruiken. Wij wijzen onze burgers op de mogelijkheid om zich te verenigen door hen de kans te geven in te stappen in een groepsaankoop.” De firma iChoosr heeft reeds verschillende succesvolle groepsaankopen begeleid. In 95 % van de gevallen was het winnende bod goedkoper dan het bestaande energiecontract van de deelnemers. De besparingen liepen van 60 euro tot 1200 euro. Gemiddeld ging het om besparingen tussen de 200 en 300 euro per jaar.

Inga Verhaert: “De sleutel tot succes van deze actie ligt zonder twijfel bij het aantal deelnemers. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe aantrekkelijker we als één grote klant voor de energieleveranciers worden. En de grote kracht van het project ligt in de absolute vrijblijvendheid ervan: je schrijft je in maar verplicht je tot niets. Pas nadat we je persoonlijk aanbod hebben voorgesteld, beslis je of het de moeite waard is om mee in te stappen.”

Onafhankelijke begeleiding en ‘ontzorging’ Een extra voordeel van deze groepsaankoop voor de deelnemers is de geboden dienstverlening wanneer het gaat om administratieve afhandeling van een overstap van leverancier. Deelnemers moeten zich geen zorgen maken over addertjes onder het gras of administratieve rompslomp bij de overstap. “Heel wat mensen blijven bij dezelfde energieleverancier omdat ze bij een mogelijke overstap opzien tegen de administratie die daarbij komt kijken. Bij deze groepsaankoop krijgen ze een gepersonaliseerd voorstel van iChoosr waar ze op kunnen zien of ze al dan niet besparen. Daarnaast wordt ook de overstap naar de nieuwe energieleverancier geregeld. Zijn er toch vragen of problemen dan kunnen burgers terecht op een gratis infolijn of mailadres” aldus gedeputeerde Inga Verhaert.

64 gemeenten steunen de actie De provinciale actie wordt gesteund door 64 gemeenten. Het gaat om de gemeenten: Aartselaar, Antwerpen, Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Boom, Bornem, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Duffel, Edegem, Essen, Geel, Grobbendonk, Hemiksem, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Mechelen, Meerhout, Mortsel, Niel, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Sint-Katelijne-Waver, Stabroek, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Willebroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel, Zwijndrecht

Deze gemeentebesturen zullen de actie mee promoten naar hun inwoners via hun website en het informatieblad. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Heel wat gemeenten gaan zelfs verder en zullen een fysiek loket inrichten. Op die manier krijgen burgers die niet op het internet kunnen of die een helpende hand nodig hebben, toch de kans om in te schrijven. Voor deze extra inspanningen zijn we de gemeentebesturen zeer dankbaar.” Uiteraard kunnen alle inwoners van de provincie deelnemen, ook als ze in een gemeente wonen die de actie niet actief ondersteunt. Online inschrijven kan altijd.

Groene ambassadeurs winnen een fiets Wie inschrijft en daarna ook nog familie, vrienden of collega’s overtuigt om dit te doen, maakt kans op een bijzondere fiets. In totaal kunnen er vier fietsen gewonnen worden, één per maand en één over de hele periode. Groene ambassadeurs krijgen dus een extraatje. Ook de gemeente die procentueel het meeste aantal inwoners heeft dat intekent op de groepsaankoop, wordt in de bloemetjes gezet. Zij wint het ‘gouden zonnepaneel’: een werkend mini-zonnepaneel dat in het gemeentehuis kan geplaatst worden.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Gedeputeerde Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 50

Perscontact: Davy Janssen, beleidsmedewerker davy.janssen@admin.provant.be, 0486 42 11 52

Infolijn burgers: 0800 23 031

Foto’s op hoge resolutie kan u downloaden via ftp://ftps.provant.be/groepsaankoop, gebruikersnaam en paswoord: Pers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.