Antwerps provinciebestuur organiseert samenaankoop groene stroom voor zijn volledig grondgebied

60 gemeenten steunen al het initiatief, schaalgrootte maakt groene stroom goedkoop

De provincie Antwerpen pakt uit met een opmerkelijk initiatief. In het najaar zullen àlle inwoners kunnen instappen in één gezamenlijke groepsaankoop 100% groene stroom. Reeds 60 gemeenten engageren zich om de groepsaankoop bekend te maken bij hun inwoners. De provincie gaat een externe dienstverlener inschakelen om de actie te begeleiden. Kort voor de zomer zullen burgers effectief kunnen intekenen. Gedeputeerde Inga Verhaert die het initiatief lanceert:”Wij hopen alvast dat veel mensen via deze groepsaankoop de stap zullen zetten naar groene energie. Want hoe meer gezinnen meedoen met de groepsaankoop, hoe goedkoper de tarieven!”

Steeds meer mensen krijgen het moeilijk hun energierekeningen te betalen. De overheid neemt daarom tal van initiatieven gaande van subsidies, gespreide betalingssystemen tot energiezuinige tips. Eerder gingen een aantal OCMW’s en gemeentebesturen over tot de samenaankoop van stookolie, isolatiemateriaal, etc. Op deze wijze kochten ook lokale en bovenlokale besturen samen stroom en gas aan ten behoeve van de eigen administraties. In Lierde en Hasselt organiseerden een aantal particulieren een samenaankoop van groene stroom die al gauw een besparing van 200 à 400 euro per gezin opleverde!

Groepsaankoop groene stroom voor de volledige provincie

De provincie Antwerpen zal nu een faciliterende rol opnemen in de organisatie van groepsaankoop groene stroom voor alle inwoners van de provincie. Gedeputeerde Inga Verhaert licht toe “We gaan de inwoners eerst informeren over de groepsaankoop en hoe het werkt.  Daarna kunnen de geïnteresseerde inwoners intekenen.”

60 gemeenten stappen al mee in het project

De provincie deed ook een oproep naar gemeenten om te participeren. Zestig gemeenten reageerden al positief. Via hun gemeentelijke infobladen en websites zullen ze de groepsaankoop bekend maken. Geïnteresseerde burgers kunnen dan aan de hand van deze info rechtstreeks intekenen op een website. “Gemeenten staan dicht bij hun inwoners. Hun medewerking zal bijdragen tot de laagdrempeligheid van het initiatief.” vertelt Verhaert. “Ook voor inwoners die geen internetverbinding hebben, kan het lokale bestuur een rol spelen.”

De werking in een notendop van de groepsaankoop

Kort voor de zomer 2010 zal er een oproep gelanceerd worden naar geïnteresseerde inwoners. Die kunnen intekenen tot eind september.  Energieleveranciers krijgen dan de kans om te bieden. De leverancier met het beste bod zal dan een gepersonaliseerd contract aanbieden aan de geïnteresseerde. Dan pas beslist die om al dan niet in te stappen. Verhaert “De provincie laat hier haar schaalgrootte werken in het voordeel van haar inwoners.  We hopen op massale deelname om groene stroom brede ingang te doen vinden aan scherpe prijzen.  Zo slaan we twee vliegen in één klap: groen én goedkoper.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.