Antwerpse bedrijven nemen maatregelen tegen files

 

Pendelfonds
Pendelfonds

Pendelfonds ondersteunt bedrijven die investeren in duurzamer woonwerkverkeer

 

Umicore Hoboken, Villers vzw, het Stuivenbergziekenhuis en de Waaslandhaven krijgen subsidies vanuit het Pendelfonds om projecten rond duurzaam woon-werkverkeer te realiseren. Het Vlaams Pendelfonds ondersteunt bedrijven die investeren in duurzaam woon-werkverkeer.

“Met deze 4 projecten worden meer dan 7.500 werknemers gestimuleerd om voortaan duuurzaam naar het werk te gaan!” reageert gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert verheugd. “Dergelijke concrete projecten op het terrein zijn erg belangrijk. Daarom stelt de provincie Antwerpen twee mobiliteitsadviseurs ter beschikking van bedrijven via het Slimweg bedrijvenloket”, besluit gedeputeerde Verhaert.

Gespreide maatregelen voor een gevarieerd verkeer Umicore Hoboken, wereldleider op het gebeid van recyclage van complexe edelmetaalhoudende materialen, ligt op een boogscheut van de veerdienst Kruibeke – Hoboken over de Schelde. Deze veerdienst kan een interessant alternatief bieden aan meer dan 200 medewerkers die in het Waasland of verder in de provincie Oost-Vlaanderen wonen en nu dagelijks aanschuiven in de Kennedytunnel. Op de rechteroever zal Umicore Hoboken een overdekte, goed beveiligde fietsenstalling plaatsen waar de werknemers een bedrijfsfiets kunnen nemen om het laatste stukje naar hun werkplek te overbruggen. Umicore zal werknemers ook beter informeren over het openbaar vervoersaanbod en het carpoolen organiseren, wat een fiscaal voordeel oplevert voor de carpoolende werknemers. Een vervoerscoördinator zal het project in goede banen leiden.

Parkeerproblemen bij ZNA Stuivenberg Het onverwachte invoeren van betalend parkeren in de onmiddellijke omgeving zorgde voor heel wat onrsut bij de werknemers van ZNA Stuivenberg in hartje Antwerpen. Het ziekenhuis is wel uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en beschikt over een parking voorbehouden voor patiënten. In plaats van de parkeertickets terug te betalen aan werknemers, verkiest de werkgever om in te zetten op duurzaam woon-werkverkeer. Zo worden er bijvoorbeeld plooifietsen aangekocht en wordt er een parking exclusief voor carpoolers aangelegd.

Gezinszorg Villers vzw Gezinszorg Villers vzw is een onafhankelijke vzw gespeciliaseerd in thuszorg en werkt vanuit 10 wijkhuizen. De werknemers zijn actief in één wijk of gemeente en bieden daar thuiszorg (gezins- en bejaardenhulp/poetshulp) bij mensen thuis. Hiervoor maken ze verschilleden verplaatsingen per dag. Aangezien het meestal korte afstanden in stedelijke gebieden betreft, wil de vzw haar werknemers aanmoedigen om die verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer te maken. Stimulansen daarvoor zijn bedrijfsfietsen en gratis openbaar vervoer. Een mobiliteitscoördinator zal zich intensief inzetten om de werknemers te informeren, te sensibiliseren en op te leiden. Ook autodelen (Cambio) is een optie.

Grensoverschrijdende samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen De Maatschappij voor haven-, grond- en industrialisatiebeleid van het Linkerscheldeoevergebied (MLSO) werkt samen met een aantal partners aan de uitbouw van een collectief vervoersaanbod voor niewe en interim-medewerkers in het havengebied op linkeroever (Zwijndrecht en Beveren). De vertrekpunten zullen zoveel mogelijk aansluiten op bestaande opnebaar vervoerhaltes zodat werknemers hun voortraject met de fiets en openbaar vervoer kunnen afleggen. Een coördinatiepunt zorgt voor de communicatie en logistieke uitwerking. Via een communicatiecampagne zal een bedrijfsoverschrijdend aanbod voor carpoolen gecreëerd worden. In de toekomst wil dit project aansluiting zoeken met het gelijkaardig pendelfondsdossier in ontwikkeling (I-bus) op de rechteroever.

Ondersteuning door Slimweg provincie Antwerpen Het bedrijvenloket van Slimweg provincie Antwerpen ondersteunt en begeleidt bedrijven die het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer willen organiseren. De mobiliteitsadviseurs analyseren de mobiliteitsgegevens van een bedrijf en brengen deze in kaart. Op die manier geven zij de werkgever een duidelijke kijk op de eigen mobiliteitsproblematiek en doen zijn aanbevelingen voor een efficiënte aanpak. De dienstverlening van Slimweg is gratis.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a Tel: 03-240.52.53

Personctact: Kaatje De koninck – Staf Aerts Slimweg provincie Antwerpen bedrijvenloket.antwerpen@slimweg.be Tel: 03-240.51.30 – 03-240.59.60

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.