Bedrijven uit provincie nemen maatregelen tegen files

PERSBERICHT | 6 juni 2012
Subsidies voor drie projecten die duurzaam woon-werkverkeer stimuleren
________________________________________

Reynaers Aluminium (Duffel), Genzyme Flanders (Geel) en vzw Plumeau.net (Ranst) krijgen subsidies vanuit het Pendelfonds om projecten rond duurzaam woon-werkverkeer binnen de Antwerpse provinciegrenzen te realiseren. Het Vlaamse Pendelfonds ondersteunt bedrijven die zelf maatregelen nemen om het autosolisme te doen dalen. “Dergelijke concrete projecten op het terrein zijn erg belangrijk. Daarom stelt de provincie Antwerpen twee mobiliteitsadviseurs ter beschikking van bedrijven. Bij deze drie bedrijven resulteerde de gratis begeleiding op maat in subsidies uit het pendelfonds,” reageert gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert.

Reynaers Aluminium NV – Duffel
Dit Duffelse bedrijf voorziet een brede waaier aan maatregelen om het hoge autosolisme (80%) onder haar werknemers gevoelig te verminderen. Door het aanbieden van bedrijfsfietsen, het uitbreiden en verbeteren van de fietsenstalling en ondersteunende maatregelen wil Reynaers een heel aantal werknemers op de fiets krijgen. Wie op meer dan 15km van de werkplek woont, kan een elektrische fiets gebruiken. Daarvoor zal het bedrijf de nodige laadpalen voorzien op de bedrijfssite. Werknemers die de trein gebruiken voor hun woon-werktraject krijgen een vouwfiets ter beschikking voor hun voor- en natraject.

Carpoolers kunnen dan weer genieten van een fiscaal voordeel en een gereserveerde parkeerplaats. Opvallend is dat ook de 65 werknemers met een bedrijfswagen kunnen ingaan op het duurzame aanbod op voorwaarde dat zij hun bedrijfswagen thuis laten. “Dit mobiliteitsproject is ingegeven door ons streven naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. We hopen zo een steentje te kunnen bijdragen aan een vermindering van de verkeersdrukte in de regio, onze CO2-uitstoot ten gevolge van het woon-werkverkeer terug te dringen en ook werknemers zonder een auto te kunnen aantrekken,” verduidelijkt HR & Facility-director Karin Reynaers.

Subsidie: 134.091 euro

Genzyme Flanders bvba – Geel
Het biotechnologiebedrijf Genzyme kampt met een extreem hoog autosolisme (94%) op haar vestiging in Geel. Gezien de beperkte bediening door het openbaar vervoer en het systeem van glijdende werkuren, legt het bedrijf de nadruk op het fietsen. De werknemers kregen al een fietsvergoeding, een fietsonderhoud- en -herstelplan en een uitgebreide fietsenstalling. Het project “Genzyme op de fiets” vult dit pakket aan met bedrijfsfietsen, gaande van klassieke fietsen over plooifietsen tot elektrische fietsen en een uitbreiding van de fietsinfrastructuur (bijkomende douches en lockers en een extra fietsenstalling).

Ook het carpoolen, waar Genzyme reeds sterk op inzette, wordt verder ondersteund. Zo zal de mobiliteitscoördinator intensieve communicatie en sensibilisatie voeren om het carpoolen verder te stimuleren. Speciale software maakt het mogelijk om de woon-werkverplaatsingen van de werknemers in kaart te brengen met de bedoeling het carpoolpotentieel ten volle te benutten.

Subsidie: 118.441 euro

Plumeau – Ranst
Vzw Plumeau.net is een klein bedrijf in Ranst dat poetshulp aan huis organiseert. De werknemers zijn mensen die meestal niet over eigen vervoer beschikken. Momenteel gebruiken de meeste poetshulpen het openbaar vervoer voor hun woon-werkverplaatsingen. Gezien de hoeveelheid verplaatsingen (2 of 3 werkposten per dag) en de nadelen van het openbaar vervoersaanbod (duur wacht- en rijtijden, gebrek aan rechtstreekse verbindingen) kreeg de werkgever de vraag om een vorm van collectief vervoer aan te bieden. De meeste werknemers zagen vervoer per auto als dé oplossing voor hun mobiliteitsproblemen. De werkgever opteert liever voor duurzame verplaatsingen en heeft daarom een aanbod van leasefietsen uitgewerkt. Vouwfietsen als aansluiting op openbaar vervoer voor voor/na/tussentrajecten en elektrische fietsen voor wie langere afstanden moet afleggen. Plumeau.net combineert de subsidies van het Pendelfonds met de oprichting van een eigen “rollend fonds” (gelijke inbreng van werkgevers en werknemers) om de financiering van het project te bestendigen in de toekomst.

Subsidie: 12.750 euro

Ondersteuning door het Provinciaal Mobiliteitspunt
Het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen opereert vanuit de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen. Twee mobiliteitsadviseurs ondersteunen en begeleiden bedrijven die het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer willen organiseren. De mobiliteitsadviseurs analyseren de mobiliteitsgegevens van een bedrijf en brengen deze in kaart. Op die manier geven zij de werkgever een duidelijke kijk op de eigen mobiliteitsproblematiek en doen zij aanbevelingen voor een efficiënte aanpak. De dienstverlening van het Provinciaal Mobiliteitspunt is gratis. Bedrijven die een subsidieaanvraag willen indienen voor de volgende oproep van het Pendelfonds nemen best zo snel mogelijk contact op met het Provinciaal Mobiliteitspunt.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, sp.a
tel. 03 240 52 53

Perscontact:
Kaat De Koninck/Yves Goossens
Mobiliteitsadviseurs
Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen
Dienst Mobiliteit
mobiliteitspunt@admin.provant.be
tel. 03 240 51 30 – 03 240 65 49
www.provant.be/pmp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.