Binnenkort ook vanuit het Noorden veilig naar de Antwerpse haven fietsen

De Antwerpse haven is momenteel moeilijk te bereiken voor fietsers uit het noorden van Antwerpen ( o.a. Kapellen, Stabroek, Kalmthout en Ekeren). Vooral het rangeerstation en de A12 vormen een grote hindernis voor fietsers. En dat terwijl toch heel wat mensen uit de regio in de haven werken. Daarom dienden we als provincie een project in bij Europa. Dat moet de havenbedrijven beter bereikbaar maken vanuit het noorden voor het woon – werkverkeer per fiets.

In eerste instantie onderzoeken we hoe het nu is gesteld met de bereikbaarheid en hoe de problemen kunnen worden opgelost. Tegen 2014 willen we met de hulp van Europa degelijke fietspaden aanleggen. We maken de werknemers van de havenbedrijven er zo ook van bewust dat de fiets een goed alternatief is voor de wagen.

We willen het havengebied op een duurzame manier ontsluiten voor het woon-werkverkeer. Dat is uiteraard niet alleen een uitdaging voor Antwerpen, ook andere havensteden kampen met dezelfde problemen op dat vlak. De Provincie Antwerpen leidt het hele project, maar daarnaast doen ook Kent (Verenigd Koninkrijk ), Etaples (Frankrijk), Brugge, Beveren en de Gentse haven mee”

Het project kost bijna 5 miljoen euro. Het aandeel van de Provincie Antwerpen bedraagt zo’n 1 miljoen euro. De Europese Unie springt voor de helft van dat bedrag bij. Eind november beslist Europa definitief over de goedkeuring van het project. Tegen oktober 2014 zal de Provincie Antwerpen dan samen met een aantal partners (NMBS Groep, stad Antwerpen, Vlaamse overheid, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen) en betrokkenen (havenbedrijven en –werknemers) de gekozen oplossingen op het terrein realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.