Een grote hogeschool voor Antwerpen

bekijk de reportage op ATV: Artesis Plantijn = mega-hogeschool.

De Artesis Hogeschool Antwerpen en de Plantijn Hogeschool provincie Antwerpen hebben het startschot gegeven voor een samenwerking die in 2013 moet leiden tot een nieuwe hogeschool.

Met zo’n 8.500 studenten, 22 bacheloropleidingen en 6 kunstopleidingen van topniveau heeft deze nieuwe hogeschool alles om uit te groeien tot een sterke speler op Vlaams en internationaal vlak.

Er beweegt wat in het hoger onderwijs. In Vlaanderen én internationaal. Een nauwe samenwerking tussen 2 Antwerpse hogescholen past daar perfect in. Er is de tendens tot schaalvergroting en hogescholen moeten ook steeds meer een duidelijk profiel hebben. Zeker nu ze hun academische opleidingen overdragen aan de universiteiten en zich voortaan concentreren op de artistiek en professioneel gerichte opleidingen.

We kiezen bewust voor een nieuwe hogeschool met een nieuwe profilering. En met gelijke partners: enerzijds het Antwerpse provinciebestuur en anderzijds de inrichtende macht van Artesis, namelijk de Vlaamse overheid en de Stad Antwerpen. De nieuwe hogeschool moet een uitgesproken gezicht krijgen als dé hogeschool voor professionele bacheloropleidingen,met daarnaast twee top schools of arts. Plantijn en Artesis hebben nu al een uitstekende reputatie op het vlak van praktijkgerichte opleidingen en de kunstopleidingen zijn gerenommeerd in binnen- en buitenland.

De nieuwe hogeschool zal kunnen beschikken over 6 hypermoderne campussen in het centrum van Antwerpen. De provincie krijgt er een grote hogeschool bij die goede, relevante professionele en artistieke opleidingen aanbiedt. Met deze samenwerking bundelt het officieel hoger onderwijs in Antwerpen de krachten. De nieuwe hogeschool wil met een actief pluralistisch karakter een open en dynamische partner zijn voor de secundaire scholen van alle netten in de regio. In de nabije toekomst zal er ook sterk worden samengewerkt met de centra voor volwassenenonderwijs. Al deze samenwerkingen zijn broodnodig om studenten beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt want bedrijven hebben nood aan praktisch, goed opgeleide mensen. Ook op het vlak van toegepast wetenschappelijk onderzoek is deze samenwerking een meerwaarde.”

Decreetswijziging

De aftrap is gegeven. Vandaag starten de directies met het onderzoeken en afstemmen van elkaars strategie, onderwijskundig, personeels- en financieel beleid. Beide hogescholen vragen aan de bevoegde minister om nu snel werk te maken van de decreetswijziging die deze samenwerking mogelijk maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.