26/6/12: Fietsostrade langs natuurgebied Ekeren officieel geopend

PERSBERICHT | 26 juni 2012
Provincie is klaar met aanleg fietsostrade tussen Ekeren en Antwerpen
________________________________________

Inga Verhaert en Ronny Kruyniers openen fietsostrade in Ekeren
Inga Verhaert en Ronny Kruyniers openen fietsostrade in Ekeren

Vandaag opende de provincie het nieuwe stuk fietsostrade tussen het station van Ekeren en het viaduct A12 in Antwerpen. Het gaat om een onderdeel van de fietsostrade Antwerpen-Essen. Het nieuwe fietspad meet 2,3 kilometer en loopt langs het natuurgebied de Oude Landen. Dat is trouwens uniek. Nergens anders ligt een fietsostrade of druk befietste route langs een natuurgebied. De provincie investeert hier 520 000 euro.

Gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert is enthousiast: “Natuurgebied de Oude Landen ligt tussen het station van Ekeren en het viaduct A12 in Antwerpen. Een extra motivatie voor de provincie om ook daar de fietsostrade aan te leggen. Met de fiets naar je werk of school is één ding. Daarbij dagelijks naast een prachtig natuurgebied fietsen, fantastisch toch!”

Je kunt nu van het station van Ekeren tot aan het viaduct A12 in Antwerpen veilig en snel doorfietsen. Handig voor woon-werk- en woon-schoolverplaatsingen. Het nieuwe stuk fietsostrade, 2,3 kilometer lang en 3 meter breed, is aangelegd in rode cementbeton. Om de fietsostrade beter toegankelijk te maken, zijn onderweg twee aansluitingen naar andere fietspaden voorzien. Fietsers kunnen de fietsostrade dus ook oprijden in de bocht van de Veltwijcklaan en op het einde van de Kardelaan.

Natuurgebied de Oude Landen

De oude landen in de mist
De oude landen in de mist (Photo credit: jpockele)

“Respect voor de natuur was vanaf het begin een belangrijk aandachtspunt in dit project.” legt gedeputeerde Verhaert verder uit. “Daarom is de afsluiting tussen de fietsostrade en de spoorweg aangepast. Normaal is die 1,7 meter hoog, maar naast de Oude Landen begint ze pas op 10 cm hoogte en meet ze 1 meter. Op die manier kunnen kleine dieren er nog onderdoor en grotere dieren er overheen. Ook is de verlichting aangepast aan de vleermuizen. ’s Nachts dimt de verlichting en de speciale armaturen genereren zo weinig mogelijk lichtvervuiling.”

Fietsostrade Antwerpen-Essen
De fietsostrade Antwerpen-Essen situeert zich langs spoorlijn 12, vanaf het Albertkanaal in Antwerpen door Ekeren, Kapellen en Kalmthout naar het station van Essen. Ze moet zorgen voor een vlotte fietsverbinding van het noorden van de provincie tot in het stadscentrum van Antwerpen. De lokale fietspaden die de fietsostrade kruisen, zorgen dan voor de aansluitingen naar bedrijvencentra, scholen en dorpskernen.

De reeds gerealiseerde stukken, zo’n 69 %, worden tijdens de spits druk gebruikt door scholieren en pendelaars. De provincie opende vorige week nog het stuk fietsostrade tussen het station Heide in Kalmthout en de Kalmthoutsesteenweg in Kapellen. Op 11 juni zijn de werken tussen de Vogelenzangstraat en het station Kijkuit in Kalmthout gestart.

Meer info over de fietsostrades vindt u op www.provant.be/fietsostrades.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert, gedeputeerde voor mobiliteit (sp.a)
tel. 03 240 52 54

Perscontact:
Chris Brouwers, diensthoofd Mobiliteit provincie Antwerpen
chris.brouwers@admin.provant.be
tel. 03 240 52 87, gsm 0476 42 07 95

Foto’s op hoge resolutie kunt u downloaden via ftp://ftps.provant.be/mobiliteit.
Gebruikersnaam en paswoord: Pers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.