Fort van Duffel wordt toegangspoort

Fort van Duffel
Fort van Duffel

Vzw Kempens Landschap gaat de fortengordels verbinden

Begin februari diende vzw Kempens Landschap een subsidiedossier in bij Toerisme Vlaanderen in het kader van Toeristisch-Recreatieve projecten. Onlangs is dit project goedgekeurd. Met de bijbehorende subsidie kan het fort van Duffel worden uitgebouwd tot de zuidelijke toegangspoort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen.

Eind 2009 werd hetspoorwegfort van Duffel (negentiende eeuws) aangekocht door vzw Kempens Landschap. Het maakt deel uit van de tweede fortengordel rond Antwerpen en deed destijds dienst om de spoorverbinding tussen Antwerpen en Brussel te verdedigen. De verwerving betekende de veiligstelling van dit unieke militaire erfgoed voor de toekomst.

Sinds de jaren zeventig is het fort niet onderhouden en ligt het er verwaarloosd bij. Samen met de gemeente Duffel en provincie Antwerpen wil vzw Kempens Landschap het fort nu uitbouwen tot de zuidelijke toegangspoort van de buitenste fortengordel. Hiervoor werd een bijkomende subsidie van 151.000 euro verkregen vanwege Toerisme Vlaanderen. Deze fondsen zullen worden besteed aan het ontwerp en de realisatie van een belevingstentoonstelling, alsook aan de opwaardering van de centrale gang en het middenplein van het fort.

Na openstelling van het fort zullen recreanten en toeristen hier de gelegenheid krijgen om kennis te maken met het bouwwerk op zich en zijn rol in het complex van fortengordels rond Antwerpen. Tegelijkertijd wil het hen ook meer dan alleen maar informatie meegeven. Zo komt er een belevingstentoonstelling die de bezoeker onderdompelt in de geschiedenis van het fort en kennis laat maken met de mysterieuze bewoners (vleermuizen). Daarnaast mag de bezoeker – samen met een gids – op ontdekking gaan in de aarddonkere onderaardse gang met enkel het licht van een mijnwerkershelm om hem te begeleiden in zijn tocht.

In zijn functie als toegangspoort wil het fort van Duffel de bezoekers tevens informeren over de recreatief-toeristische mogelijkheden in de buurt. Denk aan de abdijsite Roosendael, ‘t Grom, de Wintertuin, Cinema Plaza en dergelijke. In dat verband staat ook een fietsverbinding gepland met de binnenste fortengordel. Via een zgn. fiets-o-strade, geprojecteerd langs de spoorweg Antwerpen-Mechelen, zal dan met name aansluiting worden gevonden met het fort van Mortsel. Deze verbinding zal, naar verwachting, in 2013 gereed zijn.

De conceptontwikkeling en realisatie van de belevingstentoonstelling zal in handen gegeven worden van een professioneel ontwerpbureau. Hun opdracht zal er vooral in bestaan om geen alledaagse tentoonstelling te realiseren, maar in te spelen op de beleving van de bezoeker.

Verantwoordelijke gedeputeerden: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 50

Ludo Helsen, CD&V tel 03 240 52 40

Perscontact: Philippe De Backer Peredreef 5 2580 Beerzel/Putte tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31 phillippe.debacker@skl.provant.be http://www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.