GPS-registratie bij ongevallen met lichamelijk letsel

Het kaartmateriaal dat de gevaarlijke punten geografisch weergeeft, komt veel te laat ter beschikking van gemeentebesturen en politiezones. Om de verwerkingstijd drastisch in te korten en de nauwkeurigheid nog te verhogen is gedeputeerde Verhaert sterk voorstander van het registreren van GPS – coördinaten door de politiediensten op de plek van het ongeval.

In dit persbericht geven we de belangrijkste conclusies van de sprekers op de studievoormiddag “verkeersveiligheid, onze volgehouden inspanning waard “, die deze voormiddag georganiseerd werd door de dienst Mobiliteit van het provinciebestuur van Antwerpen.

Verkeerseducatie zorgt voor minder ongevallen in de toekomst

Als we de scherpe doelstellingen op het vlak van verkeersveiligheid willen bereiken dan zijn extra inspanningen op het vlak van educatie nodig, zo stelt Steve D’Hulster van de VSV.

De maatregelen van de afgelopen jaren werpen vruchten af, maar de meeste “quick wins” zijn ondertussen behaald. Om het aantal verkeersslachtoffers nog verder te doen dalen en om de best presterende Europese landen bij te benen, is een echte nieuwe impuls nodig.

Vanuit de VSV zijn we ervan overtuigd dat we alleen verdere winst kunnen boeken wanneer we blijven inzetten op educatie en sensibilisatie.

Politiezones kunnen meer ongevallenbeleid gaan voeren

Een moderne politie kan niet rond het gebruik van GIS-applicaties heen, vindt Walter Dillen, afdelingschef bij de Antwerpse verkeerspolitie. Het gebruik van GIS laat ons toe om op de 3 E’s in te spelen : Engineering, Education en Enforcement.  Elk van deze domeinen is gebaat bij een visualisatie van de analyses en laat bijkomend toe om specifieker te gaan werken naar bijvoorbeeld locatie, omstandigheden, doelgroepen  en/of combinaties van alle aspecten.

Fietsen vooral gevaarlijk voor zestigplussers

Heike Martensen, medewerker Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, licht het themarapport verkeersongevallen met fietsers 2000-2007 toe. Voor zestigplussers blijkt fietsverkeer het gevaarlijkst. De kruispunten blijken voor vijftig procent de locatie van fietsongevallen, waarbij de ‘dode hoek’ ongevallen een behoorlijk aandeel hebben.

Systematisch gebruik ongevalgegevens voor prioriteitbepaling

Pascal Lammar, beleidsmedewerker verkeersveiligheid van de Vlaamse overheid, beklemtoont  het belang van de ongevalgegevens bij de bepaling van  de beleidskeuzes en de te stellen prioriteiten in functie van de aanpak van gevaarlijke punten en gevaarlijke zones.

Provincie Antwerpen stelt modernisering van het ongevallenbeleid voor

Geert Michiels, projectmedewerker Ongevallen-GIS bij het provinciebestuur van Antwerpen, benadrukt het nut van het kaartmateriaal als uniform en visueel hulpmiddel bij het bepalen  en aanpassen van de lokale mobiliteitsplannen. De huidige werkwijze om ongevallen te lokaliseren op de kaart van Vlaanderen is echter nog voor 40 % afhankelijk van minstens één manuele menselijke beoordeling.

Inga Verhaert:  “De arbeidsintensieve en dus dure en tijdrovende werkwijze kan volledig vervallen. De provincie stelt een efficiëntere verwerkingsmethode voor door te pleiten voor het registreren van GPS – coördinaten door de politiediensten op de plek van het ongeval.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.