Herinrichting “kruispunt 4 gebouwen” te Wortel-Kolonie

PERSBERICHT | 14 juni 2012  

Kruispunt Kolonie
Kruispunt Kolonie

Om het kruispunt van de 4 gebouwen te Wortel-Kolonie opnieuw een centrale onthaalrol te geven binnen de Kolonies, heeft Kempens Landschap vzw de start gegeven tot de renovatie van het kruispunt.

Het kruispunt als centrale onthaalpoort
Wortel-Kolonie werd in 1822 gesticht als ‘vrije landloperskolonie’ om landlopers en bedelaars onder te brengen die de woeste heidegronden ontginden. hiervoor werd ca. 500 ha grond ingericht volgens een orthogonaal drevenpatroon waarlangs de huisjes geschikt waren die onderdak boden aan de nieuwe bewoners. Centraal in Wortel-Kolonie werd het ‘kruispunt van de vier gebouwen’ ingericht. Hier bevonden zich de vier centrale en gelijkaardige hoofdgebouwen opgesteld in een ruitvorm rond het kruispunt.Wortel-Kolonie staat vandaag gekend als een uniek en intact voorbeeld van de opbouw en inrichting van een gebied als weldadigheidskolonie. Het volledige domein kreeg in 1999 dan ook het statuut van ‘beschermd landschap. Het ‘kruispunt van de vier gebouwen’ is in grote mate bewaard gebleven. Langs drie zijden flankeren nog steeds drie gebouwen het kruispunt in ruitvorm. Echter, de ruitvorm en de samenhang tussen de gebouwen is niet meer herkenbaar. Bovendien is de drevenstructuur op deze plaats vervaagd. Maatregelen zijn nodig om ‘het kruispunt van de vier gebouwen’ her in te richten en opnieuw een centrale onthaalrol te geven binnen de Kolonies, waarbij wordt teruggegrepen naar de authentieke landschappelijke waarden.

Landschappelijk herstel
Met minieme landschappelijke ingrepen en een sober ontwerp, gebaseerd op de oorspronkelijke plannen, zal de authenticiteit van het ‘kruispunt van de vier gebouwen’ hersteld en gerevaloriseerd worden als belangrijke centrale plaats en herkenningspunt binnen Wortel-Kolonie. Van groot belang is de inpassing van het kruispunt in de landschappelijke omgeving. De wegen worden heraangelegd met een kleine verhoging om het doorgaand verkeer af te remmen. In een latere fase volgt de groenaanleg om van het kruispunt terug een rustige en aangename ruimte te maken om te vertoeven.

Kolonie, Wortel
Kolonie, Wortel (Photo credit: Erf-goed.be)

Gedeputeerden Peter Bellens en Inga Verhaert, covoorzitters van Kempens Landschap vzw: “De restauratie van het kruispunt naar haar oorspronkelijke toestand zal het belevingsgevoel en de authenticiteitswaarde van deze centrale plek herstellen. De vele wandelaars, fietsers en ruiters die er elke dag langskomen krijgen er nu een groene rustplaats bij. Opnieuw een geslaagd initiatief van Kempens Landschap vzw tot het herstel van de verschillende onthaalpoorten binnen de voormalige landloperkolonies”.

Steun vanuit Europa en de Vlaamse Gemeenschap
Kempens Landschap kan hiervoor rekenen op een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling (EFRO) via het landschapsproject ‘Kolonies in de Noorderkempen’, op steun vanuit de Vlaamse gemeenschap in de vorm van een onderhoudspremie en op een cofinancieringsbedrag vanuit de provincie Antwerpen.

Vzw Kempens Landschap is actief in 50 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multidisciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen, werken en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties !!!

Verantwoordelijke gedeputeerden:
Peter Bellens, CD&V
tel 03 240 52 40

Inga Verhaert, sp.a
iverhaert@provant.be
tel. 03 240 52 50

Perscontact:
Philippe De Backer
Peredreef 5
2580 Beerzel/Putte
tel. 015 22 82 30 fax 015 22 82 31
phillippe.debacker@skl.provant.be
http://www.kempenslandschap.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.