Vzw Kempens Landschap maakt beheerplan voor fort van Duffel
Tot voor kort was het fort van Duffel voor velen een mysterie. Een ruïne verscholen in een groene rimboe langs de Mechelsebaan. Met het recent opgemaakte bosbeheerplan wordt een tipje van de sluier opgelicht.
De vzw Kempens Landschap heeft het Team Natuur en Landschap van de provinciale Dienst Duurzaam Milieu en Natuurbeleid in de zomer van 2009 de opdracht gegeven om een uitgebreid bosbeheerplan op te stellen voor het fort van Duffel. Echter niet zomaar een bosbeheerplan, maar wel een plan waarin een aanzet wordt gegeven voor de ganse ontwikkeling van de site – dus niet alleen op vlak van natuur, maar ook op het vlak van recreatie en behoud van het militair erfgoed – de komende twintig jaar. In samenwerking met de gemeente Duffel, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Simon Stevin Vestingbouwkundig Centrum en Monumentenwacht is gestreefd naar een evenwicht tussen natuur-, erfgoed- en recreatie.
In het beschrijvende deel van het beheerplan kom je te weten dat er sinds de Eerste Wereldoorlog geen soldaten meer in fort gelegerd waren. Enkel een militaire huisbewaarder hield nog een oogje in het zeil. Vandaag wordt het fort bewoond door vleermuizen die er hun winterslaap houden. En in de zomer blijkt het fort een ideale versierplaats waar (vleermuis)mannetjes een vrouwtje aan de haak proberen te slaan. Ook een kolonie mierenleeuwen werd op de fortsite gespot.
Tussen dat dierengeweld rusten al meer dan honderd jaar een tiental dikke – stamomtrek van 2,7 meter – knoestige eiken met sterk vertakte kroon. Ze versterken alleen nog maar het sprookjesachtig karakter van het fort.
Om die prachtige fortsite in stand te houden en op te waarderen worden er de komende twintig jaar beheermaatregelen uitgevoerd. Zo vergroten we de bestaande open plekken op de fortgebouwen zodat soorten van internationaal belang als zandblauwtje en tandjesgras hier kunnen floreren. Voor de rest van het bos wordt gekozen voor een zogenaamd ‘nul-beheer’. In de praktijk komt het erop neer dat in dit bos geen kappingen uitgevoerd worden, uitgezonderd als de veiligheid van bezoekers in het gedrang komt. Aan de gebouwen worden de nodige instandhoudingswerken uitgevoerd. De fortsite en de gebouwen worden gecontroleerd toegankelijk gemaakt voor wandelaars en educatieve activiteiten.
Vooraleer het beheerplan definitief goedgekeurd wordt, wil Kempens Landschap vzw iedereen nog de kans geven om het plan in te kijken en er mogelijk verbeteringen in aan te brengen. Dit kan van 9 maart tot en met 7 april van 9-16.30 u bij het onthaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, Gebouw Anna Bijns, Lange Kievitstraat 111-113 bus 63, 2018 Antwerpen. Opmerkingen en/of bezwaren kunnen gedurende de consultatieperiode schriftelijk gericht worden aan het Agentschap voor Natuur en Bos te Antwerpen.