Infrabel en Provincie Antwerpen schuiven nieuwe spoor- en fietsbrug over de Nete

Infrabel vernieuwt drie spoorbruggen in Duffel en wij hangen er fietsbruggen aan! De provincie Antwerpen investeert ruim 1,3 miljoen euro in dit project. Vanmorgen schoof de eerste nieuwe brug over de Nete.

bekijk hier de reportage op RTV

De nieuwe spoorbrug werd op de oever gemonteerd en van een fietsbrug voorzien. In de rivier zijn tijdelijke steunpijlers geplaatst waarover de brug nu in verschillende fasen en met een snelheid van acht meter per uur op zijn plaats wordt geschoven. De Nete-brug past in de vernieuwing van de drie spoorbruggen in Duffel: over de Stocletlaan, over de Nete en over de Mechelsebaan (N14). De plaatsing van de tweede Netebrug is gepland tegen de zomer en de werken aan de andere bruggen, over de Stocletlaan en over de Mechelsebaan, zijn ook al in uitvoering.

Zo wordt het spoorwegtraject tussen de stations Duffel en Sint-Katelijne-Waver rechter.  Het huidige traject verloopt in een scherpe bocht. Hierdoor is de maximale snelheid van het spoorverkeer er beperkt tot 120 km/u. Met dit project wil Infrabel die snelheid verhogen tot 160 km/u.

De provincie Antwerpen maakt dankbaar gebruik van deze gelegenheid om de fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen verder aan te leggen. De provincie voorziet de nieuwe spoorbruggen telkens van een fietsbrug en legt een rood betonnen fietspad naast de nieuwe spoorlijn aan, van het station in Duffel tot dat van Sint-Katelijne-Waver. Op- en afritten maken de fiets-o-strade bereikbaar vanop de jaagpaden langs de Nete en vanop de Stocletlaan en de Mechelsebaan. Die fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen kadert in de aanleg van het BFF (Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk) dat fietsgebruik voor functionele verplaatsingen, zoals woon-winkel-, woon-school- en woon-werkverkeer, bevordert.

En ook het waterverkeer profiteert mee. De doorvaarhoogte van de nieuwe Netebruggen wordt 3,5 meter hoger,  wat het containervervoer per schip ten goede zal komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.