Inschrijvingen provinciale scholen in de lift

Hoofdgebouw PTS Campus Boom
Hoofdgebouw PTS Campus Boom

Opleidingen Industriële wetenschappen, slager en hotelmanagement erg populair bij jongeren Net als de voorbije jaren, kennen de provinciale scholen van Antwerpen een stijging in het aantal leerlingen. Vooral de studierichtingen Industriële wetenschappen, slager en hotelmanagement zijn een groot succes. De opleiding bierkenner die het Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs sinds dit jaar aanbiedt, is eveneens erg in trek.

Secundair onderwijs Provinciale scholen voor Tuinbouw en Techniek In PTS Campus Boom is vooral de studierichting Industriële wetenschappen in het eerste jaar een groot succes. Bovendien kreeg PTS Boom ondanks de oprichtingsstop toelating voor een zevende jaar CNC-operator. CNC-operator werd twee jaar geleden opgestart in het vijfde jaar beroeps en was meteen een schot in de roos. De leerlingen zijn terecht trots op dit attest. Zij zijn immers zeer gegeerd op de arbeidsmarkt.

Ook de inschrijvingen in het Centrum Leren en Werken (CLW) zijn een groot succes. De studierichting onderhoudsmedewerker werd reeds ontdubbeld, en ook de richting elektriciteit zit vol. Het CLW bestaat dit jaar overigens 25 jaar en dit zal op 8 oktober 2010 gevierd worden.

Het nieuwe schooljaar betekent ook een nieuwe start voor PTS Campus Mechelen (PITO Mechelen). Theo Couck geeft de fakkel door aan Arnold Callay die vanaf 1 september campusdirecteur wordt. Daarnaast zal de voormalige provinciale tuinbouwschool voor het eerst nijverheidstechnische richtingen aanbieden. De uitbreiding van het aanbod is een rechtstreeks gevolg van de fusie met PTS Boom eerder dit jaar. Beide scholen vallen nu onder de koepel van Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek met een campus in Mechelen en een campus in Boom.

PITO Stabroek De Provinciale Middenschool Stabroek, dit zijn de leerlingen van de eerste graad, telt 228 nieuwe inschrijvingen. De verwachting is dat er op 1 september 377 leerlingen in de eerste graad zullen starten. Opvallend is dat er meer inschrijvingen zijn in de richting BSO dan TSO. Voor de tweede en derde graad heeft PITO Stabroek 110 nieuwe leerlingen ingeschreven, wat het aantal leerlingen voor deze afdeling op 980 brengt. Vorig jaar lag het aantal op 975 leerlingen in de tweede en derde graad. Met een totaal van 1350 leerlingen doet PITO Stabroek het goed in vergelijking met de cijfers van vorig jaar.

Provinciaal Instituut Sint-Godelieve In het Provinciaal Instituut Sint-Godelieve kun je terecht voor zowel algemeen secundair onderwijs (ASO), technisch secundair (TSO) en beroepsonderwijs (BSO), alsook secundair kunstonderwijs (KSO). In de tweede graad ASO worden de leerlingen ontdekkingsreiziger in de wereld van de wetenschappen in het vak “Spoorzoeken”. In de derde graad ASO wordt hun interesse gewekt voor Speels Spaans, Multimedia, Informatief sportief en Filosofie van de Wetenschap.

De opleiding Se-n-Se Integrale Veiligheid is een schot in de roos. Dit zevende jaar TSO is een specialisatiejaar dat studenten voorbereidt op de politieschool, een beroepsopleiding bij de brandweer, tewerkstelling in de private veiligheidssector, bijvoorbeeld als bewakingsagent. Daarnaast is het de ideale opstap naar bepaalde studierichtingen uit het Hoger Onderwijs, zoals een bachelor in de maatschappelijke veiligheid of het sociaal werk.

Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) In het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA) zal het leerlingenaantal vermoedelijk stijgen van 900 leerlingen naar 950. Er is een opvallende instroom van leerlingen in de afdeling slagerij in het 3de jaar BSO. Het aantal leerlingen in deze klas is verdrievoudigd tegenover vorig jaar. In de totale afdeling slagerij is het leerlingenaantal met 16 % gestegen. Het aantal leerlingen in de toerismeafdeling is met 8% gestegen en het aantal leerlingen in het eerste jaar TSO met 17%.

Plantijn Hogeschool Uit voorlopige cijfers blijkt dat het aantal inschrijvingen van eerstejaarsstudenten aan Plantijn Hogeschool globaal genomen stabiel is. Opmerkelijke uitschieters zijn de professionele bacheloropleidingen Hotelmanagement (+49%), Lerarenopleiding – secundair onderwijs (+35%) en Orthopedagogie (+21%). Aangezien er de volledige maand september nog heel wat studenten zich zullen inschrijven, kunnen er nog geen echte tendensen afgeleid worden. Inschrijven voor een opleiding aan Plantijn Hogeschool kan nog tot 30 september 2010 elke werkdag tussen 9u en 16u of tijdens de infodag van woensdag 8 september tussen 16u en 19u.

Centrum voor volwassenenonderwijs De voedingsopleidingen van het centrum voor volwassenenonderwijs van de provincie Antwerpen blijven ongemeen populair. Nieuw is de opleiding Bierkenner. De opleidingen HBO 5 (graduaten) en de specifieke lerarenopleiding (SLO) worden vanaf 1/9/2010 gehuisvest op dezelfde locatie als de Plantijn Hogeschool, namelijk in de Meistraat 5 in Antwerpen. Dit zorgt voor een mooie symbiose, qua infrastructuur en opleidingen. Vooral de lerarenopleiding en de opleiding Gids/Reisleider zit in stijgende lijn.

Verantwoordelijke gedeputeerde: Inga Verhaert, sp.a tel. 03 240 52 53

Perscontact: Davy Janssen Kabinetsmedewerker gedeputeerde Inga Verhaert davy.janssen@admin.provant.be tel. 03 240 52 52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.