Investeren in duurzame mobiliteit loont

Aanleg van nieuwe en betere fietspaden moet topprioriteit zijn en blijven

Investeren in openbaar vervoer rendeert. De voorbije vijf jaar is het aantal jongeren dat met tram, bus of metro naar school gaat met 10 procent gestegen. Tien procent minder jongeren gebruikt de fiets voor het schoolverkeer. ‘Logisch’, zeggen Antwerps gedeputeerde voor mobiliteit Inga Verhaert en districtsvoorzitter Peter Raats uit Berchem, beide sp.a. “Er is de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in openbaar vervoer,en je ziet dat dat werkt. Nu nog de fietspaden. Daar is een hogere versnelling nodig. Geld is er genoeg, de wil ook, maar de administratieve struikelblokken moeten weggewerkt. Anders dreigt geld dat voorzien is in het Fietsfonds ongebruikt te blijven.”

Elke vijf jaar onderzoekt de Vlaamse Overheid het verplaatsingsgedrag van de mensen. Uit de cijfers die gisteren werden bekend gemaakt, blijkt dat het aantal jongeren dat met de fiets naar school rijdt met bijna 10 procent is gedaald. Het aantal jongeren dat tram, bus of metro gebruikt is dan weer met tien procent gestegen. Ook de trein zit in de lift.

Districtsvoorzitter Peter Raats: “Dit onderzoek bevestigt dat investeren in openbaar vervoer wel degelijk rendeert. Tien procent meer jonge gebruikers op vijf jaar tijd is een enorme vooruitgang. Omgekeerd toont het ook aan dat je een terugval krijgt in duurzame mobiliteit als de investeringen haperen.”

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Die terugval in het aantal fietsers wordt deels verklaard door ontbrekende links in het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk in Vlaanderen. Niet omdat er geen geld is om veilige en comfortabele fietspaden aan te leggen, maar wel omdat Vlaamse regelgeving het onnodig moeilijk maakt over te gaan tot uitvoering van de werken. De onteigeningsprocedures slepen ook veel te lang aan. Daar moet dringend verandering in komen. Vertrouwen tussen de besturen van verschillende niveaus is daarbij het ordewoord. Tenslotte heeft élk bestuursniveau baat bij goed aangelegde fietsinfrastructuur.”

Peter Raats: “Zowel op lokaal als op provinciaal vlak proberen wij te doen wat we kunnen. We hebben de krachten gebundeld met de stad en de  provincie om de fietsostrade nr Mechelen bij ons (Roderveldlaan) niet alleen drastisch te verbeteren maar ook naadloos aan te laten takken op een nieuw en vernieuwd fijnmazig lokaal netwerk. Zo versterken we elkaar in het kwadraat en zal dit ongetwijfeld en zeer positieve invloed hebben op het fietsgebruik. Het dossier met de provincie is afgerond in amper een half jaar.

Ook de Provincie Antwerpen doet al enkele jaren extra inspanningen om de Vlaamse tekortkomingen op te vangen. Inga Verhaert: “Zo maak ik jaarlijks bijna 5 miljoen euro extra vrij om twee fiets-o-strades aan te leggen. De fietssnelwegen die langs spoorlijn 12 van Essen tot Antwerpen en vanaf het Antwerpse Centraal Station via spoorlijn 25/27 tot in Mechelen lopen zullen heel wat jongeren, en ouderen natuurlijk, veilig naar en van hun school en job kunnen brengen. Met de aanleg van deze fiets-o-strades gaat het betrekkelijk snel omdat de provincie instaat voor het gros van de financiering, maar onteigeningen blijven een té tijdrovende zaak.”

Beide politici zijn het erover eens: “Als de verschillende niveaus in vertrouwen met elkaar samenwerken met kortere procedures kunnen goede praktijkvoorbeelden snel worden vermenigvuldigd en uitgerold in het hele land.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.